Nem a genetika határozza meg milyen egészségben éljük életünket!

– a babavárás a legoptimálisabb időszak a változtatásra –

gyermekkori elhízás

Egyből, így az elején egy sokkoló adattal kezdem.

A KSH adatai alapján a halálesetek fele szív-érrendszeri betegségek, negyede pedig daganatos megbetegedések következménye.

A jó hír az, persze csak annak aki szeretne tenni egészsége érdekében, hogy ezek ún. táplálkozásfüggő megbetegedések, vagyis nagy részük a helyes táplálkozással megelőzhető lenne.

Számos ilyen táplálkozásfüggő megbetegedés van még egyébként (a teljesség igénye nélkül): magas vérzsírszintek, II. cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás…

A döbbenetes az a dologban, hogy ezek a betegségek már a gyermekeknél is megjelennek. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy kisgyermeknek magas legyen a vérnyomása, vagy II. típusú (felnőttkori) cukorbetegségben szenvedjen. Mi lehet ennek az oka?

Azt gondolom, mindennek okozója a gyermekkori elhízás.

Ma Magyarországon minden 5. gyermek túlsúlyos, vagy elhízott, vagyis 100 gyermekből 25-nek gondja van a testsúlyával.

Miért gondolom, hogy a felnőttkorban kialakult krónikus megbetegedéseknek és eddig a gyermekeknél nem tapasztalt betegségek kialakulásának kiindulópontja a gyermekkori elhízás? Részletezem kicsit.

Adott egy normál súlyú gyermek, akinek az egészségtelen ételek, mozgásszegény életmód miatt súlyfeleslege lesz. Ennek következtében elindul egy ördögi kör, a túlsúlyos gyermeknek fájnak az ízületei, emiatt és mert súlyfeleslege van, még inkább nehezére esik sportolni, aminek következtében még több súlyfeleslege lesz, már annyit sem sportol, mint korábban és végül elhízik. Majd ezek talaján kialakul nála a II. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rossz vérzsírszintek is. Az elhízott gyermekből pedig 80%-ban elhízott felnőtt lesz…

De hogyan tud egy kisgyermek elhízni, aki a szüleitől függ, hisz nincs önálló keresete, nem megy el egyedül bevásárolni, nem tud főzni magának, és még sorolhatnám…?

A kérdés költői, szerintem látod a választ, hiszen benne van a kérdésben. Nem szabad a génekre fogni, mert kutatások bizonyították, hogy a gének csak 20% körül felelősek az elhízásért, a többi 80% az életmód és a bennünket ért környezeti hatás következménye.

A szülők felelőssége nem kérdés, de ennek ellenére mégsem szabad őket hibáztatni. Hiszen, ők is egy minta alapján nőttek fel, hozták magukkal, amit otthonról kaptak, s ezt adják tovább gyermekeiknek. Csak tudniuk kell, hogy rajtuk múlik a változás és változtatás lehetősége. Ki lehet ebből törni, csak senki nem tanította meg nekik, hogyan csinálják.

Sok családot, élethelyzetet láttam, és arra a megállapításra jutottam, hogy három területen érdemes beavatkozni, ha eredményt szeretnénk elérni:

  1. megfelelő táplálékok fogyasztása
  2. helyes szokásrendszer kialakítása
  3. rendszeres mozgás

Mikor érdemes kezdeni a változtatást?

A legalkalmasabb időszak erre a várandósság. Hiszen a saját és a magzat egészségét is nagymértékben befolyásolja, hogy az édesanya hogyan táplálkozik a várandósság alatt (sőt továbbmegyek, az előtt is), valamint ez az az időszak, amikor a leendő édesanya tudatosan tud változtatni saját és családja addigi életmódján, annak érdekében, hogy a kisbaba már ebben az egészséges környezetben tudjon felnőni.

Kutatások összefüggést találtak a várandósság alatti táplálkozás és a magzati fejlődés, valamint a felnőttkori krónikus megbetegedések kialakulása között (!). Nem kielégítő magzati súlyfejlődés esetén megnő a kockázata felnőttkorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívinfarktus kialakulásának.

Vagyis az, hogy Te hogyan táplálkozol a várandósságod alatt igen hosszútávon meghatározza gyermeked egészségét, melynek első lépése a gyermekkori elhízás.

Gyere Te is erre a tanfolyamra, hogy befolyásolni tudd várandósságod alatt az egészségedet és a születendő pici egészségben eltöltött éveit:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
623
Tudatosmami

Tudatosmami

vércukorbarát diétáról terhességi cukorbetegeknek, IR, prediab., cukorbeteg, fogyni vágyó anyukáknak

2 days ago

Tudatosmami
#idézet #kulcslyukkiadó"A betegség gyakran kifejez valami fontosat, megvéd valamitől, segíti valaminek a feldolgozását, egyensúlyt teremt, figyelmeztet, kiutat mutat egy nehezen megoldható konfliktushelyzetből." (Buda László: Mit üzen a lelked? c. könyv részlet).Nekem régóta próbál ilyen-olyan formában üzenni, és azt hiszem mostanra sikerült meghallanom a szavát. 🕊🧘‍♀️💞☯️. Imádtam az első kötetet is (Mit üzen a tested?), ahogyan az, ez is nagy felismeréseket hozott számomra. Nagy szeretettel ajánlom mindkét kötetet. 🥰 #tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 days ago

Tudatosmami
Bárhová megyünk, csomagolok. 🤷‍♀️Munkába, iskolába, kiránduláskor, ha biciklizni megyünk, ha utazunk...tényleg mindig...(igaz az iskolai csomagolást, a gyerekek már intézik maguknak 🥰❤).Ez nem azt jelenti, hogy ha úgy alakul, ne ülnénk be valahova ebédelni, viszont IR-esként nem szeretek semmit a véletlenre bízni, hogy vajon éppen tudok-e majd valahol, valamit venni magamnak. Illetve a gyerekeknek is azt tanítom, hogy inkább vigyenek otthonról valami egészséges ételt magukkal, mint, hogy farkaséhesen beessenek egy pékségbe, és ott mindent IS meg(v)egyenek... Ezért hát dobozolunk..Hogy mit, és mennyit viszünk, az attól függ, milyen hosszú időre megyünk. ✅ Szendvics általában mindig van, ez teljes kiőrlésű kenyérből/zsemléből készül, mellé tuti, hogy rakunk valami zöldséget. ✅ Ha hosszabb időre megyünk, akkor pedig jön még velünk gyümi is, valamilyen nasival (magok, kekszek, puffasztott rizs...)..Ti hogy vagytok ezzel: csomagoltok vagy nem? #tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 days ago

Tudatosmami
Nem elég, hogy #hozzáadottcukornélkül készült, még jelentősen alacsonyabb a zsírtartalma is a "hagyományos" majonézekhez képest, sőt, nem tartalmaz glutént, laktózt és tojást sem.☝️ .Nagyon sok helyen elérhető, ezt épp az Auchan -ban vettem.#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem