A terhességi cukorbetegség

terhességi cukorbetegség diéta 6 1100x500

A terhességi cukorbetegség (terhességi diabétesz, gesztációs diabétesz) a cukorbetegség egy olyan formája, melyre a várandósság alatt derül fény, általában a kötelező vércukorterhelés során. Elképzelhető, hogy valamilyen mértékű eltérés már korábban, a várandósság előtt is fennállt, csak ezt akkor még nem diagnosztizálták. Ez az állapot legtöbbször a baba megszületése után megszűnik. 

Terhességi cukorbetegségben a várandós anyuka szervezete vagy nem képes annyi inzulint termelni, amennyi szükséges lenne, hogy normál szinten tudja tartani a vércukrot, vagy képes a többlettermelésre, azonban az inzulin már nem tudja a hatását kifejteni, melynek eredményeképpen a vércukor emelkedni fog.

Terhességi cukorterhelés

hogyan zajlik a terheléses cukorvizsgálat kismamáknál (OGTT vizsgálat), itt tudod elolvasni

terhességi cukorbetegség terheléses vizsgálat

Terhességi cukor értékhatárok

Itt pedig összefoglaltam, hogy várandósság alatt mikor nézik a vércukrokat, hogy a vércukorterhelés során kapott értékek mit jelentenek, melyek a terhességi cukor értékhatárok, valamint, hogy ha kiderül a terhességi cukorbetegség, akkor az otthoni mérések során milyen vércukorértékek az optimálisak.

„Nincsenek tüneteim, tehát minden rendben”. Egészen biztosan? A terhességi cukorbetegség tünetei

Először is a legfontosabb! Ha kiderült nálad a terhességi diabétesz, ne ess pánikba, és mindenképpen foglalkozz a dologgal! Nem jó taktika azzal áltani magad, hogy ha nincsenek tüneteid, panaszaid, akkor minden rendben van, hiszen, ha baj lenne, azt biztosan éreznéd. Sajnos a diabétesz nagyon gyakran tünetszegény, nem okoz fájdalmat, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy rendben vannak a cukraid és a baba optimális fejlődik, mert nem érzed, hogy rosszul lennél.

A terhességi diabétesz kezelése

Amikor megvan a diagnózis minél előbb keress fel egy terhességi cukorbetegség kezelésében jártas diabetológus szakorvost, aki gondozásba fog venni, és egy dietetikust, aki a diétában fog tudni neked segíteni. A kezelés célja a megfelelő vércukorszintek biztosítása, és hogy a baba a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat megkapja, melyet először diétával és mozgással próbálunk elérni, s amennyiben a kezelőorvos úgy tartja szükségesnek, akkor inzulinkezeléssel egészítünk ki.

Honnan tudjuk, hogy megfelelő-e a kezelés? Terhességi diabétesz esetén szükséges vércukormérések

Ha nincs vércukormérőd szerezz be egyet, illetve a gyógyszertárban vegyél ketonszint mérőt. Ezekkel tudod mérni, hogy megfelelő-e a kezelés, mert ahogy az előbb is említettem, ezt te magad ránézésére nem fogod tudni eldönteni. Mind a vércukrot, mind a ketonszintet otthon kell méregetned magadnak. Nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, s a kapott értékek rögzítése!

A megfelelő terhességi cukor értékhatárok (otthon mért jó vércukorértékek): éhgyomorra 3,5-5,4 mmol/l között, étkezés után 60 perccel 7 mmol/l alatt. Fontos, hogy terhességi cukorbetegségben nem 90 vagy 120 percre mérjük étkezés után a vércukrot, hanem 1 órára!

A ketont vizeletből tudod megmérni tesztcsík segítségével (gyógyszertárban kapható), ennek az értéke 0 lehet, vagyis terhességi cukorbetegségben a vizeletben nem lehet keton!

Akkor van jól beállítva a kezelés, ha a vércukorértékek az optimális tartományban vannak, és keton sincs a vizeletben. Ha ezeket egy jól tartott diéta ellenére sem tudjuk elérni, akkor válik szükségessé külső inzulin adása.

Terhességi cukorbetegség hatása a kismamára és a magzatra. Fontos-e diétázni?

A terhességi cukorbetegség egy un. inzulinrezisztens állapot. Ezt kell segítenünk a diétával, hogy optimális tartományban tudjuk tartani a vércukrot. Ha valaki nem diétázik terhességi diabéteszben, akkor a vércukrai ingadozni fognak. A vércukoringadozások mind az anya, mind a magzat egészégét veszélyeztető állapot, hiszen kezeletlen diabétesz esetén ezek korai lepényleválást, koraszülést, méhvérzést okozhatnak. Ezzel szemben a normál vércukorértékek csökkentik a császármetszés, a magzati túlnövekedés, a magas vérnyomás és fehérjeürítés, valamint az újszülöttkori szövődmények előfordulását.

Terhességi cukor diéta

Terhességi diabéteszben a diéta kiemelt jelentőséggel bír! Egyáltalán nem mindegy mit, mikor, mennyit eszik egy cukorbeteg kismama. Viszont azért ne ijedj meg nagyon, mert a diéta alig különbözik az egészséges táplálkozástól. Vannak szabályok persze, amiket be kell tartani, de egyáltalán nem ördögtől való. A diéta és alapelvek könnyen megtanulhatók.

Lássuk szép sorjában, mire kell ügyelned.

terhessségi cukorbetegség diéta 7

A „MENNYIT?” kérdése

Fontos, hogy rendszeresen, naponta ötször, hatszor egyél (ahogy ezt beállítják neked) fix időpontokban, meghatározott mennyiségű szénhidrátot. A klasszikus elosztás 160 és 180 g szénhidrát fogyasztása naponta (minimum 140 g), elosztva 5-6 étkezésre. De itt még nem áll meg a dolog (bár sokan így gondolják…).

A napi szénhidrátok meghatározásán felül nagyon fontos, hogy az egy napra javasolt energiaérték (kcal) is meghatározásra kerüljön, hiszen, ha a kismama csak a szénhidrátokat figyeli, és az ún. nem számolós szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekből (pl. sajt, hús, felvágott, tojás, vaj, tejszín) korlátlanul eszik, nagyon könnyen felszaladnak a kilók, ami pedig várandósság alatt, főleg terhességi cukorbetegségben egyáltalán nem kívánatos!

A tanácsadások alkalmával sokszor tapasztalom, hogy a kismamák nagyon szépen ügyelnek a szénhidrátra, azonban az egyéb, szénhidrátokat nem tartalmazó élelmiszerekre nem. Sőt, elterjedt az a nézet is, hogy ezekből akármennyit lehet enni, hiszen nincsenek hatással a vércukorszintre. Ez valóban így is van, nem fogják befolyásolni a vércukrot, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy kalóriaértékük viszont van némelyiknek nem is kevés (hiszen zsiradékot és fehérjét tartalmaznak, melyek pedig szintén energiát jelentenek!).

Persze, ha éhes vagy, nem mondom, hogy éhezz, szenvedj, sanyargasd magad és tilos minden, ami fehérjét és zsiradékot tartalmaz, de hangsúlyozom, óvatosan ezekkel az élelmiszerekkel! Ezért a legjobb, ha nyomon követed különböző applikációkkal mennyi energiát eszel meg egy nap. Nem baj, ha nem mindennap, de néha-néha azért nézz rá, és mindenképpen tartsd kontroll alatt a kalóriákat!

A tanácsadásaim során adok a kismamáknak 3 napos mintaétrendet (is), és sokan akkor szembesülnek vele, hogy mennyi energiát jelent egy szelet sajt, egy marék dió, 2 karika kolbász, vagy ha sertéscomb helyett tarjából készül a sült.

A várandós anyukák számára terhességi diabétesz esetén az optimális súlygyarapodás mértéke 8 kg (igen, az egész 9 hónap alatt ennyi…) és ezt csak úgy fogod tudni tartani, hogy nem csak a szénhidrátokra figyelsz.

A napi javasolt energiamennyiség sok mindentől függ, egyénre szabottan a dietetikus fogja azt neked meghatározni.

terhességi cukorbetegség diéta 600x300

A „MIT?” kérdése

Fontos, hogy minden étkezésre fogyassz szénhidrátot, ez fogja megakadályozni a vércukoringadozásokat. Ellentmondásnak tűnhet, de így van, enned kell, hogy jók legyenek a cukraid.

Megbeszéltük az előbb, hogy nagyjából napi 160-180 g szénhidrát szükséges, hogy kinek mennyi, azt a dietetikus fogja megmondani. Azonban az korántsem mindegy, hogy a 160-180 grammot, milyen szénhidrátokból hozod össze.

A felszívódásuk alapján megkülönböztetünk lassú-, és gyors felszívódású szénhidrátokat. A lassú attól lesz lassú, hogy sok rostot tartalmaz (pl. teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek), a gyorsak pedig általában nem tartalmaznak rostot, ezért gyors vércukoremelő hatással bírnak (pl. tej, joghurt, kefir), kivéve a gyümölcsöt (annak ellenére, hogy igen sok rostot tartalmaz, mégis gyors felszívódású lesz a magas gyümölcscukortartalma miatt). De egy fehérlisztből készült kenyér, kifli, zsemle, tészta is gyorsan meg fogja emelni a vércukorszintet, hiszen nincs bennük rost, ami lassítaná a felszívódásukat, s szintén gyorsan fognak felszívódni az extrudált és puffasztott kenyerek, kölesgolyó, puffasztott rizs és társaik. Ezeket a nap folyamán nem lehet akármikor fogyasztani, igazodni kell a szervezet inzulinérzékenységéhez.

A cukor extragyors vércukoremelő hatással bír, valamint üres kalóriát képvisel (vagyis semmilyen előnyös hatása nincs a szervezetünkre). Ebből adódik, hogy terhességi diabéteszben tilos(!) bármilyen olyan ételt és italt fogyasztani, amely hozzáadott cukrot tartalmaz (pl. otthon cukorral készült étel, ital, vagy a bolti cukrozott élelmiszerek).

A terhességi cukorbetegség online konzultáció során részletesen átbeszéljük, hogy mikor, milyen szénhidrátokat érdemes fogyasztani, melyről adok egy részletes írásos terhességi cukorbetegség szénhidrát táblázatot is, mely szépen összefoglalja az elhangzottakat, és mindig kéznél lesz.

A „MIKOR?” kérdése

Nagyjából háromóránként, viszonylag fix időpontokban kell enned. A reggeli időpontja elég szigorú, olyan 7 óra körüli, de maximum 8 óráig meg kell reggeliznie a terhességi cukorbeteg kismamának. Onnantól kicsit lazábbak lehetnek az időpontok, nagyjából 2,5-3,5 óránként következnek az étkezések, ezeket igazíthatod a napirendedhez (kivéve inzulinkezeléskor, mert ott mindig fixek az étkezések időpontjai!).

terhességi cukorbetegség diéta 3 600x350

Terhességi cukorbetegség szülés után

A terhességi cukorbetegség az esetek nagy százalékában a baba megszületése után megszűnik. Azonban azt fontos tudnod, hogy a terhességi diabétesz fokozott kockázatot jelent a későbbi, kettes típusú diabétesz kialakulására az anyánál, a gyermeknél pedig az elhízás kockázatát is növeli.

Emiatt fontos, hogy a szülés utáni napokban is történjenek vércukorvizsgálatok, szülést követően pedig 6-12 héten belül készüljön újabb vércukorterhelés, majd az eredmények függvényében évente-kétévente érdemes ismét vércukorvizsgálatot csinálni.

Fontos a baba és a mama egészségének érdekében a továbbiakban is folytatni a változatos, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást és rendszeresen sportolni, illetve, ha az eredmények indokolják egyéb kezelést kezdeni.

Teljesen természetes, ha az elején a diétát nehéznek érzed, úgy gondolod, te soha nem fogod tudni megtanulni. A számolgatások, előre tervezés, korán kelés, vércukormérések, keton ellenőrzés nem szépítem, kezdetben valóban nem egyszerű, sok mindenre kell figyelni. De ezzel mindenki így van az elején, szóval ne aggódj! Aztán ahogy csinálod, telnek a napok, eltelik az első 1-2 hét, és szépen belejössz, mert meg akarod csinálni, hiszen tudod, hogy rendkívül fontos a saját és a babád egészségének érdekében. Aztán meg már azt veszed észre, hogy milyen simán tudod követni, már jelez a szervezeted, és csak mosolyogsz rajta, hogy miért gondoltad korábban, hogy nem fog menni.

Az előtted álló időszakhoz kitartást, jó egészséget és csodás babavárást kívánok Neked!

(Forrás: 2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a diabetes mellitus kórismézéséről, a cukorbetegek antihyperglykaemiás kezeléséről és gondozásáról felnőttkorban”)

guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

0 0 votes
Article Rating