Egészséges táplálkozás

– Tervezés –

Írta: Kanizsárné Niki

Most, hogy már tudod, honnan indultál, és hova szeretnél eljutni, hozzáláthatunk a tervezéshez. A „tudatosmami-módszernek” ez az egyik legfontosabb lépése, mondhatnám azt is, hogy ez az alapja mindennek! Ha nem tervezünk, nem működik a rendszerünk.

Évente, havonta, hetente és naponta szükséges terveznünk. Ne ijedj meg, nem fog órákig tartani, nem kell egész nap csak tervezgetni, azonban a tervezésre fordított idő, sokszorosan megtérül, hiszen napi pár perces tervezéssel órákat tudunk nyerni a nap folyamán. Nézzük csak meg egy kicsit közelebbről milyen tervezésre is gondolok.

Az éves tervezés: év elején szoktam csinálni, milyen meglepő. 🙂 Az előző évről átírok minden jeles dátumot, eseményt, amit már tudok előre (szülinapok, névnapok, ballagás, nyaralás, szünetek, konferenciák, tréningek, stb.) Persze ilyenkor évet is zárok, de ezzel most nem foglalkozunk. Ezeket a dátumokat egy összesített naptárba szoktam beírni.

A havi tervezés: minden hónap végén átnézem a következő hónap feladatait, az összesített naptárban lévő eseményeket, az elmúlt hónap el nem végzett feladatait, és ezeket mind beírom a következő havi naptárba. Ilyenkor tervezek költségeket is, bevétel-kiadás oldalról, így látom az élelmiszerekre fordítható pénzösszeget is. Ez nagyjából 45-60 percet vesz igénybe havonta.

A heti tervezés: Ezt vasárnap esténkét szoktam megtenni. Átnézem a következő hetet, mikor hova megyünk, mikor mi a program, munka, suli, stb., és ennek mérten megtervezem, mikor mit fogok tudni főzni, és melyik az az egy nap, amikor bevásárolok. Minden hétre tervezek szendvicskrémeket, és halas ételt. Van közte tészta, és zöldségköret is, és meleg vacsora. Ahogy már többször szó volt róla, a módszer lényege, hogy egyénre szabható, vagyis a saját igényeidnek, lehetőségeidnek, időbeosztásodnak megfelelően tudsz tervezni. A heti tervezéskor nézz be a hűtőbe, fagyasztóba, kamrába, mi van otthon, miből tudsz főzni a vásárlásig. Ez nagyjából 30 perc minden vasárnap este.

A napi tervezés: Ezt esténként szoktam megcsinálni. Átnézem a napomat, maradt-e el valami, ami elmaradt fontos-e? Ha igen, akkor átírom másik napra, ha nem kihúzom, nem foglalkozom vele többet. Ha jön a vásárlós nap, akkor pedig este megírom a bevásárló-listát is. Ez kb. 5 perc esténként, ha listaírás is van, akkor 15.

Gyerekek mellett sokszor nehéz tartani magunkat a tervezett programhoz. Az egyik gyerek elfelejtett szólni, hogy holnap iskolai bemutató lesz, a másik arról, hogy be kell vinni az oviba faleveleket, a harmadik pedig lehet, hogy épp lebetegszik, vagy csak egyszerűen aznap neked nincs kedved semmihez…Vannak ilyen napok, de akkor újra tervezünk. Ennek kiküszöbölésére (vasárnap) heti listát szoktam csinálni, amire azt írom, amit az adott héten szeretnék megcsinálni. Nem napokra bontom, mert engem bosszant, ha nem tudom aznap megcsinálni, hanem heti bontást csinálok, mert egy hét alatt tuti alakul úgy valamelyik napom, hogy tudok végezni a dologgal. Amit fixen beírok, az a főzés és a heti egy bevásárlás.

Feladat

Most nézd át a hetedet. Minden nap ugyanúgy zajlik, esetleg valamilyen rendszer szerint ismétlődnek a napok? Vagy épp ellenkezőleg, minden nap más és más? Esetleg néha-néha dolgozol a baba mellett? A lényeg, hogy amikor tervezed majd a hetedet, találj egy napot arra, hogy bevásárolj, és tűzd ki, melyek azok a napok, amikor főzni tudsz, elkészíted a krémeket, stb., stb. …Amit te szeretnél, hogy megvalósuljon.

A következő tipp a bevásárlásról fog szólni. (4. tipp: Bevásárlás…hamarosan)

Ha szeretnéd elolvasni az 1. tippet az egészséges táplálkozás kialakításához, kattints ide: >>>>> helyzetfelmérés

Ha a 2. tippet szeretnéd elolvasni, akkor ide kattints: >>>>> célkitűzés

guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
611
Tudatosmami

Tudatosmami

Ha terhességi cukorbeteg vagy, esetleg korábban voltál az, akkor ez az oldal neked szól.

4 weeks ago

Tudatosmami
Az biztos, hogy nálunk a szünet nem a koránkelésről szólt, így igen nehéz volt tegnap este a korai elalvás...a ma reggeli ébredés pedig még nehezebb 😃.Nálatok hogyan indult újra az iskola, óvoda?#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Tudatosmami
Nem tudom ismered-e az alábbi beosztást életünk feladatairól:📌 sürgős és fontos feladatok: ami már nagyon sürget, pl. egy határidős munka📌 nem sürgős és nem is fontos: pl. céltalan szörfözgetés a neten📌 sürgős, de nem fontos: általában ez másnak fontos...📌 nem sürgős, de fontos: az együtt töltött idő önmagaddal és másokkal.Erre a "nem sürgős, de fontos" feladatokra általában nem fordítunk kellő figyelmet, ezekkel nem szoktunk igazán foglalkozni, pedig ezek azok a dolgok, amik megszépítik az életünket. ♥️🫂🤗.Kívánom, hogy az ünnepek alatt tudj kellőképpen lassítani, feltöltődni és élvezni az élet valóban fontos "feladatait".🙏😇.Én most el is kezdem, így ezúton kívánok Neked áldott, békés karácsonyt, sikerekben és egészségben gazdag nagyon boldog új évet! 🎄🥂.Januárban találkozunk! Jó társasozást! 😃#boldogkarácsonyt #boldogújévet #jópihenést#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Tudatosmami
#cukormentesrecept #mézeskalácsHozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel, ami a fűszerek által hozza a mézeskalács érzést. 🎄#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkülMusic: HollidaysMusician: Grigoriy NuzhnyURL: mixkit.co/License: mixkit.co/terms/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem