Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből

– pihe-puha –

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Ez a kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből készül, ennek ellenére nagyon puha marad. Nem teszek hozzá semmilyen különleges összetevőt, minden alapanyag könnyen beszerezhető, nagyon-nagyon finom, a gyerekek is imádják, és nem utolsó sorban egészségesebb, mint a bolti társai.

Nagyon hamar el is készül, 3 gyermek mellett kelesztéssel, nyújtással, sütéssel a 40 darab megvan 1 óra 40 perc alatt (melyben benne van már a 2 x 30 perces kelesztés is 🙂 ).

Inzulinrezisztenciám miatt önző módon nyírfacukorral készítettem, de nyugodtan helyettesítheted a nyírfacukrot kristálycukorral ugyanilyen arányban, vagy akár maradhat azzal is, természetes édesítőszer lévén gyermekek is fogyaszthatják. A lisztek aránya 70-30 % a teljes kiőrlésű liszt javára, mert így a vércukorra kedvezőbb hatású lesz a csigánk. (Akinek nincs inzulinrezisztenciája, annak is ez egy pozitív tulajdonság! Szóval gyerekeknek is, igen.) Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor is fogyaszthatod. A szénhidrátszámítás szabályai alapján, feltételezve, hogy minden csiga egyforma nagyságú: 9,5 g szénhidrát/ 1 db kakaós csiga

Hozzávalók (kb. 40 közepes darabhoz)

A tésztához
  • 2, 5 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • fél csapott teáskanál só
  • 60 g nyírfacukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 530 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 160 g fehér búzaliszt (a könnyebb kezelhetőség miatt)
A töltelékhez
  • 60 g olvasztott vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 180 g nyírfacukor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg.
  2. A lisztet, a sót, az instant élesztőt, a nyírfacukrot és az olvasztott vajat keverd össze, öntsd hozzá a langyos tejet és jól gyúrd át a tésztát úgy, hogy egynemű rugalmas tésztát kapj. Én a tálból is ki szoktam venni és a konyhapulton jó alaposan átgyúrom, hogy a lisztben lévő sikér tudjon dolgozni. (Úgy tudod megállapítani, hogy eleget gyúrtad-e, hogy a tészta, mikor gyúrod, “visszaugrik”.)
  3. Letakarva (vagy kelesztőtálban) pihentesd fél órát.
  4. A fél óra leteltével gyúrd át megint, majd szedd két részre.
  5. Az egyik részt nyújtsd ki téglalap alakúra (olyan 5-7 mm legyen, nagyon vékonyra ne nyújtsd, mert akkor fog kiszáradni sütés közben), és kend meg az olvasztott vaj felével. Erre kerül a nyírfacukor fele, majd a kakaópor fele. Tekerd fel, mint a rétest és vágd ujjnyi csíkokra (egy rudat 20 felé).
  6. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd bele a csigákat. Ekkor jön a második 30 perces pihentetés.
  7. Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
  8. A második pihentetés után előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10 perc alatt süsd aranybarnára. (Az a tapasztalatom, hogy ha 10 percnél tovább sütöm, akkor kiszáradnak. A 10 perc pont elegendő, és pihe-puha lesz az összes csiga. 🙂 )

Jó étvágyat hozzá!

Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett megosztanád! Köszönöm 🙂

Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!

guest
37 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Andi
Andi
2 éve

Szia! Reggelire szeretném elkészíteni a recepted, hogy friss legyen. Szerinted maradhat egy éjszakát hűtőben a tészta? Ha igen, melyik “állomáson” lenne érdemes eltenni másnapra?

Köszönöm! Üdv, Andi

Sz Regina
Sz Regina
2 éve

Nekem több zsiradék+tej kellett a tésztába, hogy kellően rugalmas, puha legyen, de egyébként bevált a recept! 🙂

Mikes Angyal
Mikes Angyal
6 hónapja

Megörültem a teljes kiőrlésű receptnek, de nekem is jóval több folyadékot és zsiradékot kellett hozzá tennem. hiszen ez így majdnem 70 deka liszt (a hozzávalók tapasztalatom szerint finomlisztnél 50 dekához elegendők úgy, hogy még legalább 1-2 tojás sárgája is hozzá jön). Még csak most kelesztem, de félek, hogy nem lesz jól nyújtható. Üdvözlettel: Mikesné

Barbi
Barbi
2 éve

Szia! Élesztő helyett lehet e szódabikarbónát használni?
köszi

Zsuzsanna
Zsuzsanna
2 éve

Én tettem meg vele 3db tojást és tökéletes lett úgy is:)jah és az egész teljes kiőrlésűből készült;)jó recept.

Szabó Hajnalka
Szabó Hajnalka
2 éve

Szia! Én az imènt csináltam meg a recepted szerint annyi vàltoztatással hogy csak teljes kiorlésü liszttel, illetve nem raktam a kakaoporba sem cukrot. De isteni lett! Koszonom szepen!!!! ☺️

Fruzsi
Fruzsi
2 éve

Szia! Szeretném kipróbálni a receptedet, de csak féladaggal. Szerinted úgy jó lesz ha mindent lefelezek? A kelt tésztáknál mindig bizonytalan vagyok. 🙂 Köszönöm ha segítesz!

Fruzsi
Fruzsi
2 éve

Köszönöm szépen! 🙂

Szandi
Szandi
1 éve

Szia! Hány fokon kell sütni a csigákat?

Popovics Marianna
Popovics Marianna
1 éve

Nagyon jó a recept, a liszteket feleztem viszont a vajból és a tejből majdnem kellett az egész adaghoz való. Még forrón megkentem a tetejét tejjel így csokis csiga lett köszönöm a receptet

Gyöngyi
Gyöngyi
1 éve

Szia.en most kezdtem meg sütni másfajta lisztből de ez a recept bevált.köszönöm.tudnal e segíteni abban h milyen lisztből érdemes süteményt készíteni ami nem kelt tészta? Nagyon edessszajuak vunk és szeretnék egészségesebben etkezni

Eszter
Eszter
1 éve

Szia, ha sima élesztőből csinálnám nem instantból, akkor mennyit tegyek bele? Úgy láttam hogy az instant csomagok is eltérő méretűek.

Luca
Luca
1 éve

Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, pontosan olyan finom és puha, mint amilyennek egy igazi kakaóscsigának lennie kell! 🙂 (én a felét fahéjas töltelékkel készítettem)

Nóri
Nóri
1 éve

A kakaóscsigáim soha nem sikerültek jól… eddig! 😀
Köszönöm a receptet, tökéletes csiguszok lettek! Végre 😀

Cintia
Cintia
1 éve

Üdv! Az élesztőt nem szükséges felfuttatni az elején? Köszönöm!

Várkonyi Katalin
Várkonyi Katalin
1 éve

Most a percen készítettem el! A biztonság kedvéért csak fel adagot! Én csak teljes kiorlesu lisztet használtam és nyírfa cukor helyett eritritet tettem bele! Fele kakaós fele diós! Isteni finom! Legközelebb teljes adagot készítek! Köszönöm a receptet!

Farkas Evelin
Farkas Evelin
1 éve

Régi típusú sutonel mennyi időre és hofokra érdemes sütni?

Móré Zoltán
Móré Zoltán
8 hónapja

A cukrosok kedvéért kiszámoltam készítés közben:

Mennyiség gr-ban–alapanyag–Össz. CH tartalom

15g cukor Vaniliás 15g CH
30g élesztő 3g CH,
20g Kakaó por Bella 2g CH
160g Liszt finom (BL55) 113,6g CH
555g liszt teljeskiőrlésű 333g CH
3g só 0g CH
250ml TEJ 2,8% 11,5g CH
160g tojás 53g/db 1,15g CH
175g vaj (Pilos) 1,05g CH
10g Fahéj 2,75g CH

1378g total 483,352g CH (nyersen)
1350g kisülve

100g/CH 35,80
25g elfogyasztva (25g/db) 8,95g CH

Szórádiné Bene Edina
Szórádiné Bene Edina
8 hónapja

Ha a tejet vízre cserélem? Úgy is jó lenne?

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem