Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből

– pihe-puha –

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Ez a kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből készül, ennek ellenére nagyon puha marad. Nem teszek hozzá semmilyen különleges összetevőt, minden alapanyag könnyen beszerezhető, nagyon-nagyon finom, a gyerekek is imádják, és nem utolsó sorban egészségesebb, mint a bolti társai.

Nagyon hamar el is készül, 3 gyermek mellett kelesztéssel, nyújtással, sütéssel a 40 darab megvan 1 óra 40 perc alatt (melyben benne van már a 2 x 30 perces kelesztés is 🙂 ).

Inzulinrezisztenciám miatt önző módon nyírfacukorral készítettem, de nyugodtan helyettesítheted a nyírfacukrot kristálycukorral ugyanilyen arányban, vagy akár maradhat azzal is, természetes édesítőszer lévén gyermekek is fogyaszthatják. A lisztek aránya 70-30 % a teljes kiőrlésű liszt javára, mert így a vércukorra kedvezőbb hatású lesz a csigánk. (Akinek nincs inzulinrezisztenciája, annak is ez egy pozitív tulajdonság! Szóval gyerekeknek is, igen.) Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor is fogyaszthatod. A szénhidrátszámítás szabályai alapján, feltételezve, hogy minden csiga egyforma nagyságú: 9,5 g szénhidrát/ 1 db kakaós csiga

Hozzávalók (kb. 40 közepes darabhoz)

A tésztához
  • 2, 5 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • fél csapott teáskanál só
  • 60 g nyírfacukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 530 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 160 g fehér búzaliszt (a könnyebb kezelhetőség miatt)
A töltelékhez
  • 60 g olvasztott vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 180 g nyírfacukor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg.
  2. A lisztet, a sót, az instant élesztőt, a nyírfacukrot és az olvasztott vajat keverd össze, öntsd hozzá a langyos tejet és jól gyúrd át a tésztát úgy, hogy egynemű rugalmas tésztát kapj. Én a tálból is ki szoktam venni és a konyhapulton jó alaposan átgyúrom, hogy a lisztben lévő sikér tudjon dolgozni. (Úgy tudod megállapítani, hogy eleget gyúrtad-e, hogy a tészta, mikor gyúrod, “visszaugrik”.)
  3. Letakarva (vagy kelesztőtálban) pihentesd fél órát.
  4. A fél óra leteltével gyúrd át megint, majd szedd két részre.
  5. Az egyik részt nyújtsd ki téglalap alakúra (olyan 5-7 mm legyen, nagyon vékonyra ne nyújtsd, mert akkor fog kiszáradni sütés közben), és kend meg az olvasztott vaj felével. Erre kerül a nyírfacukor fele, majd a kakaópor fele. Tekerd fel, mint a rétest és vágd ujjnyi csíkokra (egy rudat 20 felé).
  6. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd bele a csigákat. Ekkor jön a második 30 perces pihentetés.
  7. Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
  8. A második pihentetés után előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10 perc alatt süsd aranybarnára. (Az a tapasztalatom, hogy ha 10 percnél tovább sütöm, akkor kiszáradnak. A 10 perc pont elegendő, és pihe-puha lesz az összes csiga. 🙂 )

Jó étvágyat hozzá!

Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett megosztanád! Köszönöm 🙂

Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!

10
Szólj hozzá!

avatar
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Szabó HajnalkaZsuzsannaBarbiSz ReginaKanizsárné Niki Recent comment authors
Andi
Vendég
Andi

Szia! Reggelire szeretném elkészíteni a recepted, hogy friss legyen. Szerinted maradhat egy éjszakát hűtőben a tészta? Ha igen, melyik “állomáson” lenne érdemes eltenni másnapra?

Köszönöm! Üdv, Andi

Sz Regina
Vendég
Sz Regina

Nekem több zsiradék+tej kellett a tésztába, hogy kellően rugalmas, puha legyen, de egyébként bevált a recept! 🙂

Barbi
Vendég
Barbi

Szia! Élesztő helyett lehet e szódabikarbónát használni?
köszi

Zsuzsanna
Vendég
Zsuzsanna

Én tettem meg vele 3db tojást és tökéletes lett úgy is:)jah és az egész teljes kiőrlésűből készült;)jó recept.

Szabó Hajnalka
Vendég
Szabó Hajnalka

Szia! Én az imènt csináltam meg a recepted szerint annyi vàltoztatással hogy csak teljes kiorlésü liszttel, illetve nem raktam a kakaoporba sem cukrot. De isteni lett! Koszonom szepen!!!! ☺️

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem