Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből

– pihe-puha –

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Ez a kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből készül, ennek ellenére nagyon puha marad. Nem teszek hozzá semmilyen különleges összetevőt, minden alapanyag könnyen beszerezhető, nagyon-nagyon finom, a gyerekek is imádják, és nem utolsó sorban egészségesebb, mint a bolti társai.

Nagyon hamar el is készül, 3 gyermek mellett kelesztéssel, nyújtással, sütéssel a 40 darab megvan 1 óra 40 perc alatt (melyben benne van már a 2 x 30 perces kelesztés is 🙂 ).

Inzulinrezisztenciám miatt önző módon nyírfacukorral készítettem, de nyugodtan helyettesítheted a nyírfacukrot kristálycukorral ugyanilyen arányban, vagy akár maradhat azzal is, természetes édesítőszer lévén gyermekek is fogyaszthatják. A lisztek aránya 70-30 % a teljes kiőrlésű liszt javára, mert így a vércukorra kedvezőbb hatású lesz a csigánk. (Akinek nincs inzulinrezisztenciája, annak is ez egy pozitív tulajdonság! Szóval gyerekeknek is, igen.) Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor is fogyaszthatod. A szénhidrátszámítás szabályai alapján, feltételezve, hogy minden csiga egyforma nagyságú: 9,5 g szénhidrát/ 1 db kakaós csiga

Hozzávalók (kb. 40 közepes darabhoz)

A tésztához
  • 2, 5 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • fél csapott teáskanál só
  • 60 g nyírfacukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 530 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 160 g fehér búzaliszt (a könnyebb kezelhetőség miatt)
A töltelékhez
  • 60 g olvasztott vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 180 g nyírfacukor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg.
  2. A lisztet, a sót, az instant élesztőt, a nyírfacukrot és az olvasztott vajat keverd össze, öntsd hozzá a langyos tejet és jól gyúrd át a tésztát úgy, hogy egynemű rugalmas tésztát kapj. Én a tálból is ki szoktam venni és a konyhapulton jó alaposan átgyúrom, hogy a lisztben lévő sikér tudjon dolgozni. (Úgy tudod megállapítani, hogy eleget gyúrtad-e, hogy a tészta, mikor gyúrod, “visszaugrik”.)
  3. Letakarva (vagy kelesztőtálban) pihentesd fél órát.
  4. A fél óra leteltével gyúrd át megint, majd szedd két részre.
  5. Az egyik részt nyújtsd ki téglalap alakúra (olyan 5-7 mm legyen, nagyon vékonyra ne nyújtsd, mert akkor fog kiszáradni sütés közben), és kend meg az olvasztott vaj felével. Erre kerül a nyírfacukor fele, majd a kakaópor fele. Tekerd fel, mint a rétest és vágd ujjnyi csíkokra (egy rudat 20 felé).
  6. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd bele a csigákat. Ekkor jön a második 30 perces pihentetés.
  7. Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
  8. A második pihentetés után előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10 perc alatt süsd aranybarnára. (Az a tapasztalatom, hogy ha 10 percnél tovább sütöm, akkor kiszáradnak. A 10 perc pont elegendő, és pihe-puha lesz az összes csiga. 🙂 )

Jó étvágyat hozzá!

Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett megosztanád! Köszönöm 🙂

Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!

42 válaszok
  1. Andi
    Andi says:

    Szia! Reggelire szeretném elkészíteni a recepted, hogy friss legyen. Szerinted maradhat egy éjszakát hűtőben a tészta? Ha igen, melyik “állomáson” lenne érdemes eltenni másnapra?

    Köszönöm! Üdv, Andi

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Kedves Andi!
      Én még nem pihentettem a hűtőben egy éjszakán át, de a többi tésztából kiindulva, szerintem mehet nyugodtan oda. Én úgy csinálnám, hogy az első kelesztést megvárnám, és a kis gombócot folpackba csomagolva raknám be a hűtőbe, onnan kivéve mehet reggel a nyújtás, ízesítés, darabolás, újabb kelesztés és a sütés. Majd írd meg, hogy ment, köszönöm :).
      Szép napot,
      Niki

      Válasz
  2. Sz Regina
    Sz Regina says:

    Nekem több zsiradék+tej kellett a tésztába, hogy kellően rugalmas, puha legyen, de egyébként bevált a recept! 🙂

    Válasz
      • Mikes Angyal
        Mikes Angyal says:

        Megörültem a teljes kiőrlésű receptnek, de nekem is jóval több folyadékot és zsiradékot kellett hozzá tennem. hiszen ez így majdnem 70 deka liszt (a hozzávalók tapasztalatom szerint finomlisztnél 50 dekához elegendők úgy, hogy még legalább 1-2 tojás sárgája is hozzá jön). Még csak most kelesztem, de félek, hogy nem lesz jól nyújtható. Üdvözlettel: Mikesné

        Válasz
        • Kanizsárné Niki
          Kanizsárné Niki says:

          Az a tapasztalatom, hogy a liszt fajtájától is függ, mennyi folyadékot vesz fel (a tönkölybúzalisztekkel rendszeresen így járok). Nálam is előfordult, hogy több folyadékot adtam hozzá. Arra szoktam figyelni, hogy keleszetés előtt, amikor átgyúrom, lágy tészát kapjak. Ha ehhez nem elég a 2,5 dl folyadék, akkor többet rakok hozzá. Tojást nem szoktam.

          Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Azzal még nem próbáltam…sajnos nem tudom, hogy működik-e, szerintem kellenek az élesztőgombák…ha kipróbáltad, megírnád a tapasztalatodat? Köszönöm 🙂

      Válasz
  3. Zsuzsanna
    Zsuzsanna says:

    Én tettem meg vele 3db tojást és tökéletes lett úgy is:)jah és az egész teljes kiőrlésűből készült;)jó recept.

    Válasz
  4. Szabó Hajnalka
    Szabó Hajnalka says:

    Szia! Én az imènt csináltam meg a recepted szerint annyi vàltoztatással hogy csak teljes kiorlésü liszttel, illetve nem raktam a kakaoporba sem cukrot. De isteni lett! Koszonom szepen!!!! ☺️

    Válasz
  5. Fruzsi
    Fruzsi says:

    Szia! Szeretném kipróbálni a receptedet, de csak féladaggal. Szerinted úgy jó lesz ha mindent lefelezek? A kelt tésztáknál mindig bizonytalan vagyok. 🙂 Köszönöm ha segítesz!

    Válasz
  6. Popovics Marianna
    Popovics Marianna says:

    Nagyon jó a recept, a liszteket feleztem viszont a vajból és a tejből majdnem kellett az egész adaghoz való. Még forrón megkentem a tetejét tejjel így csokis csiga lett köszönöm a receptet

    Válasz
  7. Gyöngyi
    Gyöngyi says:

    Szia.en most kezdtem meg sütni másfajta lisztből de ez a recept bevált.köszönöm.tudnal e segíteni abban h milyen lisztből érdemes süteményt készíteni ami nem kelt tészta? Nagyon edessszajuak vunk és szeretnék egészségesebben etkezni

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Szia!
      Nekem bevált a teljes kiőrlésű búzaliszt keverve a sima fehér búzaliszttel (70-30%) arányban, nem csak kelt tésztákhoz. Könnyű vele dolgozni. A tönkölylisztekkel (legyen az fehér, vagy teljes kiőrlésű) magasabb fehérjetartalmuknál fogva levegősebb, könnyebb tésztát kapsz, de azt ebben az esetben sem javaslom, hogy 100% teljes kiőrlésű liszttel dolgozz, mert nagyon száraz lesz a sütemény. Érdemes mindig keverni bele fehéret is. Vannak sütemények, amik elbírják a durumlisztet, Graham-lisztet, zabpehelylisztet, stb. is.

      Válasz
  8. Eszter
    Eszter says:

    Szia, ha sima élesztőből csinálnám nem instantból, akkor mennyit tegyek bele? Úgy láttam hogy az instant csomagok is eltérő méretűek.

    Válasz
  9. Luca
    Luca says:

    Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, pontosan olyan finom és puha, mint amilyennek egy igazi kakaóscsigának lennie kell! 🙂 (én a felét fahéjas töltelékkel készítettem)

    Válasz
  10. Nóri
    Nóri says:

    A kakaóscsigáim soha nem sikerültek jól… eddig! 😀
    Köszönöm a receptet, tökéletes csiguszok lettek! Végre 😀

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Szia! Örülök, hogy sikerült, és köszönöm szépen, hogy ezt megosztottad velünk!

      Válasz
  11. Várkonyi Katalin
    Várkonyi Katalin says:

    Most a percen készítettem el! A biztonság kedvéért csak fel adagot! Én csak teljes kiorlesu lisztet használtam és nyírfa cukor helyett eritritet tettem bele! Fele kakaós fele diós! Isteni finom! Legközelebb teljes adagot készítek! Köszönöm a receptet!

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad a 100% teljes kiőrlésű + eritrit változatot! Ki is próbálom 🙂

      Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Szia! Sajnos pontosan nem tudom, de olyan 4-5 fokozat körül, ha 6-os fokozatú a sütőd. (Ez felel meg a 180 fokos alsó-felső sütésnek.) Semmiképpen se legyen túl forró, mert akkor kiszáradnak és megégnek hamar.

      Válasz
  12. Móré Zoltán
    Móré Zoltán says:

    A cukrosok kedvéért kiszámoltam készítés közben:

    Mennyiség gr-ban–alapanyag–Össz. CH tartalom

    15g cukor Vaniliás 15g CH
    30g élesztő 3g CH,
    20g Kakaó por Bella 2g CH
    160g Liszt finom (BL55) 113,6g CH
    555g liszt teljeskiőrlésű 333g CH
    3g só 0g CH
    250ml TEJ 2,8% 11,5g CH
    160g tojás 53g/db 1,15g CH
    175g vaj (Pilos) 1,05g CH
    10g Fahéj 2,75g CH

    1378g total 483,352g CH (nyersen)
    1350g kisülve

    100g/CH 35,80
    25g elfogyasztva (25g/db) 8,95g CH

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Köszönjük szépen a pontos számítást. Egy-két észrevétel a könnyebb számolás érdekében: élesztő, natúr kakaópor, tojás, vaj, fahéj szénhidráttartalmával nem szoktunk számolni. A vaníliáscukor fogyasztása, cukortartalma miatt, cukorbetegeknek nem ajánlott. Ki lehet váltani natúr vaníliaőrleménnyel, melyet össze lehet keverni kevés édesítőszerrel. Tökéletes ízharmónia 🙂 Nekem ehhez a számításhoz jött hozzá a nyírfacukor szénhidráttartalma. Ennek az energia-, és szénhidráttartalma megspórolható természetes-, vagy mesterséges édesítőszerek használatával.

      Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Igen, működik úgy is, tejjel készítve lágyabb íze lesz, mint vízzel. Ha nem szertnéd tejjel készíteni, növényi italokkal is helyettesítheted (pl. mandulaital, kókuszital).

      Válasz
  13. Szilvi
    Szilvi says:

    Szia! Nekem nagyon kemény lett így a tészta, még tettem bele tejet. Sajnos a töltelékkel is van bajom, ugyanaz, mint a többi recepttel: kifolyik a sütés közben. Próbáltam mindenhogyan, nem olvasztott, hanem csak puha vajjal, margarinnal; összekeverve a kakaóval, cukorral, nem összekeverve, de sehogy se jó. A fent leírtak alapján is kifolyt sütés közben.10 perc után nekem egészen nyers volt még a tészta, pedig 180 fokos sütőbe tettem be.

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Szia Szilvi! Köszönöm, hogy megírtad, sajnos nem tudom mi lehetett a gond. Én többször próbáltam, de nem tapasztaltam hasonlót. Ami eszembe jutott, hogy a gyúrás elegendő ideig tartott? Ha nincs jól átgyúrva, a sikér nem dolgozik, és akkor lehet kemény a tészta. Illetve a töltelékkel kapcsolatban: a csigákat fektetted vagy állítva raktad a tepsibe? Fektetve nem szokott kifolyni.

      Válasz
  14. Vnè Zsófi
    Vnè Zsófi says:

    Most próbàlom először de csak fele mennyisèggel dolgozom az összetevökkel. Nekem nagyon szàraz lett a tèszta de nem mertem kisèrletezni hogy melyik folyèkony alapanyagból legyen mèg hozzáadva.
    Ilyenkor vajjal vagy tejjel vagy mindkettővel èrdemes próbàlkozni?

    Válasz
    • Kanizsárné Niki
      Kanizsárné Niki says:

      Kedves Zsófi, ha száraznak érzed (ez mindig függ a liszt fajtájától sajnos), tejjel higítsd, ne vajjal.

      Válasz
  15. Judit
    Judit says:

    Jó a recept csak sokkal több tej kell hizzá! Én a biztonság kedvéért még buzasikért is tettem bele!

    Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
1,422
Tudatosmami

Tudatosmami

vércukorbarát diétáról terhességi cukorbetegeknek, inzulinrezisztens, cukorbeteg, fogyni vágyó anyukáknak

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem