Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből

– pihe-puha –

teljes kiőrlésű kakaós csiga

Ez a kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből készül, ennek ellenére nagyon puha marad. Nem teszek hozzá semmilyen különleges összetevőt, minden alapanyag könnyen beszerezhető, nagyon-nagyon finom, a gyerekek is imádják, és nem utolsó sorban egészségesebb, mint a bolti társai.

Nagyon hamar el is készül, 3 gyermek mellett kelesztéssel, nyújtással, sütéssel a 40 darab megvan 1 óra 40 perc alatt (melyben benne van már a 2 x 30 perces kelesztés is 🙂 ).

Inzulinrezisztenciám miatt önző módon nyírfacukorral készítettem, de nyugodtan helyettesítheted a nyírfacukrot kristálycukorral ugyanilyen arányban, vagy akár maradhat azzal is, természetes édesítőszer lévén gyermekek is fogyaszthatják. A lisztek aránya 70-30 % a teljes kiőrlésű liszt javára, mert így a vércukorra kedvezőbb hatású lesz a csigánk. (Akinek nincs inzulinrezisztenciája, annak is ez egy pozitív tulajdonság! Szóval gyerekeknek is, igen.) Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor is fogyaszthatod. A szénhidrátszámítás szabályai alapján, feltételezve, hogy minden csiga egyforma nagyságú: 9,5 g szénhidrát/ 1 db kakaós csiga

Hozzávalók (kb. 40 közepes darabhoz)

A tésztához
  • 2, 5 dl tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • fél csapott teáskanál só
  • 60 g nyírfacukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 530 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 160 g fehér búzaliszt (a könnyebb kezelhetőség miatt)
A töltelékhez
  • 60 g olvasztott vaj
  • 50 g cukrozatlan kakaópor
  • 180 g nyírfacukor

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg.
  2. A lisztet, a sót, az instant élesztőt, a nyírfacukrot és az olvasztott vajat keverd össze, öntsd hozzá a langyos tejet és jól gyúrd át a tésztát úgy, hogy egynemű rugalmas tésztát kapj. Én a tálból is ki szoktam venni és a konyhapulton jó alaposan átgyúrom, hogy a lisztben lévő sikér tudjon dolgozni. (Úgy tudod megállapítani, hogy eleget gyúrtad-e, hogy a tészta, mikor gyúrod, “visszaugrik”.)
  3. Letakarva (vagy kelesztőtálban) pihentesd fél órát.
  4. A fél óra leteltével gyúrd át megint, majd szedd két részre.
  5. Az egyik részt nyújtsd ki téglalap alakúra (olyan 5-7 mm legyen, nagyon vékonyra ne nyújtsd, mert akkor fog kiszáradni sütés közben), és kend meg az olvasztott vaj felével. Erre kerül a nyírfacukor fele, majd a kakaópor fele. Tekerd fel, mint a rétest és vágd ujjnyi csíkokra (egy rudat 20 felé).
  6. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd bele a csigákat. Ekkor jön a második 30 perces pihentetés.
  7. Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
  8. A második pihentetés után előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10 perc alatt süsd aranybarnára. (Az a tapasztalatom, hogy ha 10 percnél tovább sütöm, akkor kiszáradnak. A 10 perc pont elegendő, és pihe-puha lesz az összes csiga. 🙂 )

Jó étvágyat hozzá!

Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett megosztanád! Köszönöm 🙂

Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!

29
Szólj hozzá!

avatar
14 Comment threads
15 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Várkonyi KatalinCintiaNóriLucaEszter Recent comment authors
Andi
Vendég
Andi

Szia! Reggelire szeretném elkészíteni a recepted, hogy friss legyen. Szerinted maradhat egy éjszakát hűtőben a tészta? Ha igen, melyik “állomáson” lenne érdemes eltenni másnapra?

Köszönöm! Üdv, Andi

Sz Regina
Vendég
Sz Regina

Nekem több zsiradék+tej kellett a tésztába, hogy kellően rugalmas, puha legyen, de egyébként bevált a recept! 🙂

Barbi
Vendég
Barbi

Szia! Élesztő helyett lehet e szódabikarbónát használni?
köszi

Zsuzsanna
Vendég
Zsuzsanna

Én tettem meg vele 3db tojást és tökéletes lett úgy is:)jah és az egész teljes kiőrlésűből készült;)jó recept.

Szabó Hajnalka
Vendég
Szabó Hajnalka

Szia! Én az imènt csináltam meg a recepted szerint annyi vàltoztatással hogy csak teljes kiorlésü liszttel, illetve nem raktam a kakaoporba sem cukrot. De isteni lett! Koszonom szepen!!!! ☺️

Fruzsi
Vendég
Fruzsi

Szia! Szeretném kipróbálni a receptedet, de csak féladaggal. Szerinted úgy jó lesz ha mindent lefelezek? A kelt tésztáknál mindig bizonytalan vagyok. 🙂 Köszönöm ha segítesz!

Szandi
Vendég
Szandi

Szia! Hány fokon kell sütni a csigákat?

Popovics Marianna
Vendég
Popovics Marianna

Nagyon jó a recept, a liszteket feleztem viszont a vajból és a tejből majdnem kellett az egész adaghoz való. Még forrón megkentem a tetejét tejjel így csokis csiga lett köszönöm a receptet

Gyöngyi
Vendég
Gyöngyi

Szia.en most kezdtem meg sütni másfajta lisztből de ez a recept bevált.köszönöm.tudnal e segíteni abban h milyen lisztből érdemes süteményt készíteni ami nem kelt tészta? Nagyon edessszajuak vunk és szeretnék egészségesebben etkezni

Eszter
Vendég
Eszter

Szia, ha sima élesztőből csinálnám nem instantból, akkor mennyit tegyek bele? Úgy láttam hogy az instant csomagok is eltérő méretűek.

Luca
Vendég
Luca

Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, pontosan olyan finom és puha, mint amilyennek egy igazi kakaóscsigának lennie kell! 🙂 (én a felét fahéjas töltelékkel készítettem)

Nóri
Vendég
Nóri

A kakaóscsigáim soha nem sikerültek jól… eddig! 😀
Köszönöm a receptet, tökéletes csiguszok lettek! Végre 😀

Cintia
Vendég
Cintia

Üdv! Az élesztőt nem szükséges felfuttatni az elején? Köszönöm!

Várkonyi Katalin
Vendég
Várkonyi Katalin

Most a percen készítettem el! A biztonság kedvéért csak fel adagot! Én csak teljes kiorlesu lisztet használtam és nyírfa cukor helyett eritritet tettem bele! Fele kakaós fele diós! Isteni finom! Legközelebb teljes adagot készítek! Köszönöm a receptet!

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem