Kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből
– pihe-puha –
Ez a kakaós csiga teljes kiőrlésű lisztből készül, ennek ellenére nagyon puha marad. Nem teszek hozzá semmilyen különleges összetevőt, minden alapanyag könnyen beszerezhető, nagyon-nagyon finom, a gyerekek is imádják, és nem utolsó sorban egészségesebb, mint a bolti társai.
Nagyon hamar el is készül, 3 gyermek mellett kelesztéssel, nyújtással, sütéssel a 40 darab megvan 1 óra 40 perc alatt (melyben benne van már a 2 x 30 perces kelesztés is 🙂 ).
Inzulinrezisztenciám miatt önző módon nyírfacukorral készítettem, de nyugodtan helyettesítheted a nyírfacukrot kristálycukorral ugyanilyen arányban, vagy akár maradhat azzal is, természetes édesítőszer lévén gyermekek is fogyaszthatják. A lisztek aránya 70-30 % a teljes kiőrlésű liszt javára, mert így a vércukorra kedvezőbb hatású lesz a csigánk. (Akinek nincs inzulinrezisztenciája, annak is ez egy pozitív tulajdonság! Szóval gyerekeknek is, igen.) Ha terhességi cukorbetegséged van, akkor is fogyaszthatod. A szénhidrátszámítás szabályai alapján, feltételezve, hogy minden csiga egyforma nagyságú: 9,5 g szénhidrát/ 1 db kakaós csiga
Hozzávalók (kb. 40 közepes darabhoz)
A tésztához
- 2, 5 dl tej
- 1 csomag instant élesztő
- fél csapott teáskanál só
- 60 g nyírfacukor
- 100 g olvasztott vaj
- 530 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 160 g fehér búzaliszt (a könnyebb kezelhetőség miatt)
A töltelékhez
- 60 g olvasztott vaj
- 50 g cukrozatlan kakaópor
- 180 g nyírfacukor
Elkészítés:
- A tejet langyosítsd meg.
- A lisztet, a sót, az instant élesztőt, a nyírfacukrot és az olvasztott vajat keverd össze, öntsd hozzá a langyos tejet és jól gyúrd át a tésztát úgy, hogy egynemű rugalmas tésztát kapj. Én a tálból is ki szoktam venni és a konyhapulton jó alaposan átgyúrom, hogy a lisztben lévő sikér tudjon dolgozni. (Úgy tudod megállapítani, hogy eleget gyúrtad-e, hogy a tészta, mikor gyúrod, “visszaugrik”.)
- Letakarva (vagy kelesztőtálban) pihentesd fél órát.
- A fél óra leteltével gyúrd át megint, majd szedd két részre.
- Az egyik részt nyújtsd ki téglalap alakúra (olyan 5-7 mm legyen, nagyon vékonyra ne nyújtsd, mert akkor fog kiszáradni sütés közben), és kend meg az olvasztott vaj felével. Erre kerül a nyírfacukor fele, majd a kakaópor fele. Tekerd fel, mint a rétest és vágd ujjnyi csíkokra (egy rudat 20 felé).
- Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd bele a csigákat. Ekkor jön a második 30 perces pihentetés.
- Ugyanígy készítsd el a tészta másik felét is.
- A második pihentetés után előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 10 perc alatt süsd aranybarnára. (Az a tapasztalatom, hogy ha 10 percnél tovább sütöm, akkor kiszáradnak. A 10 perc pont elegendő, és pihe-puha lesz az összes csiga. 🙂 )
Jó étvágyat hozzá!
Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett megosztanád! Köszönöm 🙂
Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!
LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK
LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ
Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!
Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!
Szia! Reggelire szeretném elkészíteni a recepted, hogy friss legyen. Szerinted maradhat egy éjszakát hűtőben a tészta? Ha igen, melyik “állomáson” lenne érdemes eltenni másnapra?
Köszönöm! Üdv, Andi
Kedves Andi!
Én még nem pihentettem a hűtőben egy éjszakán át, de a többi tésztából kiindulva, szerintem mehet nyugodtan oda. Én úgy csinálnám, hogy az első kelesztést megvárnám, és a kis gombócot folpackba csomagolva raknám be a hűtőbe, onnan kivéve mehet reggel a nyújtás, ízesítés, darabolás, újabb kelesztés és a sütés. Majd írd meg, hogy ment, köszönöm :).
Szép napot,
Niki
Nekem több zsiradék+tej kellett a tésztába, hogy kellően rugalmas, puha legyen, de egyébként bevált a recept! 🙂
Kedves Regina!
Örülök, és köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat!
Szia! Élesztő helyett lehet e szódabikarbónát használni?
köszi
Azzal még nem próbáltam…sajnos nem tudom, hogy működik-e, szerintem kellenek az élesztőgombák…ha kipróbáltad, megírnád a tapasztalatodat? Köszönöm 🙂
Én tettem meg vele 3db tojást és tökéletes lett úgy is:)jah és az egész teljes kiőrlésűből készült;)jó recept.
Szuper! Köszönöm szépen, hogy megírtad, és hogy ízlett! 🙂
Szia! Én az imènt csináltam meg a recepted szerint annyi vàltoztatással hogy csak teljes kiorlésü liszttel, illetve nem raktam a kakaoporba sem cukrot. De isteni lett! Koszonom szepen!!!! ☺️
Nagyon örülök neki! 🙂 Köszönöm szépen!
Szia! Szeretném kipróbálni a receptedet, de csak féladaggal. Szerinted úgy jó lesz ha mindent lefelezek? A kelt tésztáknál mindig bizonytalan vagyok. 🙂 Köszönöm ha segítesz!
Szia Fruzsi!
Igen, abszolút működik fél adaggal is! Már én is próbáltam 🙂
Köszönöm szépen! 🙂
Szia! Hány fokon kell sütni a csigákat?
Szia!
180 fokon 🙂
Nagyon jó a recept, a liszteket feleztem viszont a vajból és a tejből majdnem kellett az egész adaghoz való. Még forrón megkentem a tetejét tejjel így csokis csiga lett köszönöm a receptet
Örülök, hogy ízlett! Köszönöm a visszajelzést 🙂
Szia.en most kezdtem meg sütni másfajta lisztből de ez a recept bevált.köszönöm.tudnal e segíteni abban h milyen lisztből érdemes süteményt készíteni ami nem kelt tészta? Nagyon edessszajuak vunk és szeretnék egészségesebben etkezni
Szia!
Nekem bevált a teljes kiőrlésű búzaliszt keverve a sima fehér búzaliszttel (70-30%) arányban, nem csak kelt tésztákhoz. Könnyű vele dolgozni. A tönkölylisztekkel (legyen az fehér, vagy teljes kiőrlésű) magasabb fehérjetartalmuknál fogva levegősebb, könnyebb tésztát kapsz, de azt ebben az esetben sem javaslom, hogy 100% teljes kiőrlésű liszttel dolgozz, mert nagyon száraz lesz a sütemény. Érdemes mindig keverni bele fehéret is. Vannak sütemények, amik elbírják a durumlisztet, Graham-lisztet, zabpehelylisztet, stb. is.
Szia, ha sima élesztőből csinálnám nem instantból, akkor mennyit tegyek bele? Úgy láttam hogy az instant csomagok is eltérő méretűek.
Szia!
Egy csomag (5 g) élesztőt használj. Az elegendő lesz 🙂
Üdv, K.Niki
Nagyon hálás vagyok ezért a receptért, pontosan olyan finom és puha, mint amilyennek egy igazi kakaóscsigának lennie kell! 🙂 (én a felét fahéjas töltelékkel készítettem)
Köszönöm szépen! Örülök, hogy ízlett! 🙂
A kakaóscsigáim soha nem sikerültek jól… eddig! 😀
Köszönöm a receptet, tökéletes csiguszok lettek! Végre 😀
Szia! Örülök, hogy sikerült, és köszönöm szépen, hogy ezt megosztottad velünk!
Üdv! Az élesztőt nem szükséges felfuttatni az elején? Köszönöm!
Az instant élesztőt nem szükséges 🙂
Most a percen készítettem el! A biztonság kedvéért csak fel adagot! Én csak teljes kiorlesu lisztet használtam és nyírfa cukor helyett eritritet tettem bele! Fele kakaós fele diós! Isteni finom! Legközelebb teljes adagot készítek! Köszönöm a receptet!
Örülök, hogy ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad a 100% teljes kiőrlésű + eritrit változatot! Ki is próbálom 🙂
Régi típusú sutonel mennyi időre és hofokra érdemes sütni?
Szia! Sajnos pontosan nem tudom, de olyan 4-5 fokozat körül, ha 6-os fokozatú a sütőd. (Ez felel meg a 180 fokos alsó-felső sütésnek.) Semmiképpen se legyen túl forró, mert akkor kiszáradnak és megégnek hamar.