Palacsinta
– teljes kiőrlésű lisztből, cukor- és tojásmentesen –
Nagyon sokszor csinálok palacsintát, ezért kikísérleteztem egy egészségesebb változatot. Nagyon gyorsan készen van, kiváló választás tízóraira vagy uzsonnára.
Hozzávalók (kb. 30 közepes darabhoz):
- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (így is tökéletes lesz, de csinálhatod 70% teljes kiőrlésű-, 30% fehér búzaliszt keverékéből is, ilyenkor a fehér liszt kicsit javít az állagán)
- 6 dl tej és 6 dl víz (hagyományos palacsintatésztát kell, hogy kapj, ha egy kicsit sűrűnek véled, rakj még hozzá folyadékot)
- fél dl olaj
- töltelék ízlésetek szerint
Elkészítés:
A liszthez keverd hozzá apránként a folyadékot (én robotgéppel szoktam), amikor már csomómentes mehet hozzá az olaj. A teljes kiőrlésű liszt magas rosttartalma miatt ez a massza állás közben sűrűsödik, ezért amikor úgy látod, hogy sűrűbb lett, pici vízzel mindig hígíthatod.
Az első palacsinta sütése előtt olajozd ki a palacsintasütőt, utána már nem szükséges.
Ezeket a palacsintákat rövid ideig szabad sütni, mert könnyen kiszáradnak. Amikor látod, hogy egy pici színt kapott, fordíthatod is, 5-10 másodperc sütés a másik oldalon, és kész is. A tányéron le szoktam takarni, hogy ne száradjanak ki.
Ízléseteknek megfelelően tölthetitek gyümölccsel, túróval, lekvárral, pudinggal, kakaóval, fahéjjal…
Jó étvágyat hozzá!
Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett a recept megosztanád a barátaiddal is! Köszönöm 🙂
Indultam az “Év anyavállalata” versenyen. Köszönöm szépen, ha szavazol rám a verseny oldalán. Ehhez kattints, kérlek, erre a gombra, ami elvisz téged a verseny oldalára, ahol a pályázatom alatt tudsz szavazni a “facebook like” gomb megnyomásával. Szavazni csak egyszer lehet. Köszönöm 🙂
LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK
LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ
Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!
Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!
Nekem leég a palacsinta. Sajnos nem sikerült
Kedves Kriszti!
Köszönöm, hogy megírtad. Sajnos nem tudom, mi lehetett a baj… 🙁 Én akkor szoktam észrevenni, hogy egy kicsit nehezen jön fel, amikor túl sűrű a massza (a sok rost miatt könnyebben letapad ilyenkor, de vízzel javítok az állagán, és semmi gond vele utána), illetve ha látom, hogy ragadósabb, akkor menet közben is egyszer-egyszer kikenem a teflonserpenyőt. Nagyjából nálunk kéthetente van uzsonnára palacsinta, mert a gyerekeknek annyira ízlik, és mindig ez alapján a recept alapján készítem. Remélem újból megpróbálod, és sikerülni fog!