Teljes kiőrlésű lisztből palacsinta
– cukor- és tojásmentesen –
(A bejegyzést 2022.09.29.-én frissítettem.)
Nagyon sokszor csinálok palacsintát, ezért kikísérleteztem a fehér lisztes változat helyett egy egészségesebb verziót, teljes kiőrlésű lisztből. Amellett, hogy egyáltalán nem hosszabb az elkészítése, mint a hagyományos palacsintáé, nagyon finom is 🙂 Kiváló választás tízóraira vagy uzsonnára.
Teljes kiőrlésű lisztből palacsinta, így készítsd!
Hozzávalók (kb. 30 közepes darabhoz):
- 60 dkg búzaliszt: 70% teljes kiőrlésű búzaliszt (420 gramm) és 30% fehér búzaliszt keveréke (180 gramm)
- 6 dl tej és 8 dl víz (hagyományos palacsintatésztát kell, hogy kapj – ezen felül én még sütés közben szoktam hozzá rakni nagyjából 1 dl vizet, mert állás közben besűrűsödik)
- 1 dl olaj
- töltelék ízlés szerint
Elkészítés:
A liszthez keverd hozzá apránként a folyadékot (én robotgéppel szoktam), amikor már csomómentes mehet hozzá az olaj. A teljes kiőrlésű liszt magas rosttartalma miatt ez a massza állás közben sűrűsödik, ezért amikor úgy látod, hogy sűrűbb lett, pici vízzel mindig hígíthatod.
Az első palacsinta sütése előtt olajozd ki a palacsintasütőt, utána már nem szükséges.
Ezeket a palacsintákat ugyanúgy kell sütni, mint a hagyományos palacsintákat. Amikor látod, hogy egy pici színt kapott, fordíthatod is, 5-10 másodperc sütés a másik oldalon, és kész is. A tányéron le szoktam takarni, hogy ne száradjanak ki.
Ízléseteknek megfelelően tölthetitek gyümölccsel, túróval, lekvárral, pudinggal, kakaóval, fahéjjal…
1 db palacsinta 50 ml tésztából készült. Ennek megfelelően és a szénhidrátszámítás szabályai szerint
1 db töltetlen palacsinta 96 kcal-t és 13 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat hozzá!
Örülnék, ha megírnád itt alul, hogy sikerült Neked, és ha tetszett a recept megosztanád a barátaiddal is! Köszönöm 🙂
Nézd meg, miben tudok neked segíteni terhességi cukorbetegség esetén
A leggyakoribb kérdések és válaszok terhességi cukorbetegségben.
Kattints a képre és töltsd le ingyen!
Ha nem terhességi cukorbeteg vagy, és dietetikust keresel, írj nekem az alábbi gombra kattintva, és felveszem veled a kapcsolatot
Ha beszélni szeretnél velem, akkor hívj ezen a számon:
+36 30 558 8720
LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK
LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ
Azonnali segítség és használható tudás frissen felfedezett terhességi cukorbetegeknek!
Dietetikusként összeállítottam a legfontosabb diétás alapelveket. Neked szól, ha megvan a diagnózis, de nem tudod, hogyan fogj neki!
Nekem leég a palacsinta. Sajnos nem sikerült
Kedves Kriszti!
Köszönöm, hogy megírtad. Sajnos nem tudom, mi lehetett a baj… 🙁 Én akkor szoktam észrevenni, hogy egy kicsit nehezen jön fel, amikor túl sűrű a massza (a sok rost miatt könnyebben letapad ilyenkor, de vízzel javítok az állagán, és semmi gond vele utána), illetve ha látom, hogy ragadósabb, akkor menet közben is egyszer-egyszer kikenem a teflonserpenyőt. Nagyjából nálunk kéthetente van uzsonnára palacsinta, mert a gyerekeknek annyira ízlik, és mindig ez alapján a recept alapján készítem. Remélem újból megpróbálod, és sikerülni fog!
Szuper recept, nekem remekül működik köszönöm ❤️
Nagyon örülök neki, köszönöm szépen, hogy megírtad! 🙂
Én már többször megcsináltam, és nálam működik a recept. A sűrűségét kell beállítani, illetve olajozni ha szükséges.
Köszönöm szépen, hogy megírtad, és örülök, hogy sikerült már többször is megsütnöd 🙂 Én azt tapasztalom, hogy hígabbra kell hagyni, mint a „hagyományos” palacsintatésztát, és amikor már a széle alá könnyedén be lehet nyúlni úgy, hogy nem ragad rá a tészta, megfordítható. Nekem ritkán fordul elő, hogy még utána kell olajoznom, de néha-néha előfordul.
Kedves Niki!
Elkészítettem a palacsintát, nagyon jó lett: az íze, az állaga.
Egyetlen jelezni valóm lenne csak: a recept úgy kezdődik, hogy 50 dkg liszt, 70-30 arányban. Azonban a zárójel szerint 600 grammra szól a recept.
Így is sikerült kiszámolnom, csak gondoltam szólok,
Kedves Barbara!
Örülök, hogy ízlett!
Köszönöm szépen az észrevételt is, valóban sikerült 60 dkg helyett, 50-et írnom :), már javítottam is! Köszönöm még egyszer!