Rostdús ételek, élelmiszerek, alapanyagok
– Miért fontos a rostfogyasztás? –
Miért fontos, hogy napi rendszerességgel fogyassz magas rosttartalmú alapanyagokat, rostdús ételeket?
Az élelmi rostok összetett szénhidrátok, melyeket csak a vastagbélben élő jótékony baktériumok képesek lebontani, azonban szervezetünk számára nélkülözhetetlenek.
Elősegítik ezen jótékony bélbaktériumok szaporodását (vagyis prebiotikumok), ezáltal segítik az immunrendszer megfelelő működését, valamint csökkentik a rosszindulatú vastagbéldaganatok kialakulásának kockázatát.
A rendszeres rostfogyasztás továbbá hozzájárul a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) csökkentéséhez, a rostok növelik a széklet tömegét, és gyorsítják az ún. tranzitidőt (=széklet áthaladási sebessége), ezáltal segítenek megelőzni a székrekedést és az elhízást is.
A rostdús ételek és alapanyagok fogyasztásának egyéb előnyei (nem csak) terhességi cukorbetegségben:
- a rostok lassítják a táplálékban lévő szénhidrátok felszívódását, vagyis rostdús ételek fogyasztásakor lassabban fog megemelkedni étkezés után a vércukorszinted
- továbbá telítenek, mert a tápcsatornába érve megduzzadnak, vagyis hamarabb fogsz jóllakni és később éhezel meg, mintha nem ennél például a reggeli szendvicsed mellé zöldséget, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér helyett fehér lisztből készültet fogyasztanál
Jó hír, hogy gesztációs diabéteszben számos zöldség szénhidráttartalmát nem kell beszámítani bizonyos mértékig a napi megengedett szénhidrát mennyiségébe, így tudjuk növelni a rostfogyasztást, és ki tudjuk használni jótékony hatásukat.
Egészséges felnőtt számára naponta 25-30 gramm rost fogyasztása javasolt a táplálkozási ajánlások szerint. Nézzük, hogyan tudod bevinni az ajánlott napi mennyiséget. Egy-két tipp rostdús ételek fogyasztásához.
- teljes értékű gabonákból és álgabonákból köretként fogyasztva: pl. barna rizs, köles, cirok, hajdina, amaránt, quinoa
- teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, zsemlék, kiflik, tészták fogyasztásával ebédre vagy vacsorára
- csírák, korpák, pelyhek (pl. búza, zab) étrendbe iktatásával: rakhatod a reggeli müzlidbe, rakott ételekbe ebédre
- zöldségekből és gyümölcsökből tízóraira, uzsonnára, szendvics mellé, salátaként, köretként, levesként
- szárazhüvelyesek pl. bab, borsó, lencse fogyasztásával: készülhet belőlük főzelék, de szendvicskrém is
- olajos magvak fogyasztásával önmagában, müzlibe vagy kásába keverve
- lenmag, útifűmaghéj: salátába, kenyérbe, müzli alapanyagként
Minél változatosabban, kiegyensúlyozottabban táplálkozol, annál biztosabb, hogy szervezeted hozzájut a szükséges rost mennyiségéhez (is).
A rostfogyasztáskor meg kell említenünk a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságát is, hiszen jótékony hatásukat csak folyadék jelenlétében tudják kifejteni. A legideálisabb folyadék a víz, napi mennyiségét több tényező is befolyásolja, de mondhatjuk, hogy naponta átlagosan 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk.
Ha terhességi cukorbetegséged volt lényeges, hogy ne csak a várandósság alatt, hanem a baba megszületése után is figyelj az egészséges táplálkozás alapelveire, és fogyassz naponta megfelelő mennyiségű rostot, magas rosttartalmú ételeket.
Ez nemcsak a te, hanem a gyermeked egészsége szempontjából is kiemelt jelentősségű, hiszen akit a várandóssága alatt érintett a gesztációs diabétesz:
- GDM után 10 évvel közel 50% a diabétesz kialakulásának a kockázata (vagyis minden második édesanya esetén!)
- a terhességi cukorbetegséggel érintett anyák gyermekeinél fiatal korban nő az elhízás, az IGT és a cukorbetegség kialakulásának kockázata
Fontos tudnod, hogy a II. típusú diabéteszt megelőzhető betegségként tartjuk számon! Szintén lényeges itt megjegyezni, hogy a kettes típusú cukorbetegség egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, így manapság beszélnünk kell gyermek- és ifjúkori 2-es típusú cukorbetegségről is, valamint a cukorbetegséget megelőző állapotokról (IR, IGT, IFG).
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!