Te milyen csokinyuszit veszel Húsvétra?

Tudatos vásárlás Húsvétkor is!

Csokinyuszi esetén (is) a kínálat óriási, ezért szülőként nagyon nehéz a dolgunk, melyiket válasszuk. Ha már ismersz, tudod, hogy mindig azt javaslom, nézd meg, mi kerül a kosaradba, vagyis legyél tudatos vásárló! Ha még nem vetted meg a “fészekbevalót”, mindenképpen érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést.

Minek kell rajta lennie a címkén?

Először is a szabályos csomagoláson a címke magyar nyelvű, feltüntették rajta a termék nevét, gyártót vagy forgalmazót, a minőség-megőrzési vagy a termék fogyaszthatósági idejét, kiemelték rajta az allergén-összetevőket, szerepel rajta a tároláshoz javasolt körülmény, és végül, de nem utolsó sorban, az összetevők csökkenő sorrendben. (Ez egy nagyon fontos dolog, vagyis az kerül előre, amiből a legtöbbet tartalmazza a termék!)

Ezenkívül a csokoládétermékeken a jelölésnek tartalmaznia kell az összes kakaó szárazanyag-tartalmat: „kakaó szárazanyag legalább …%”.

Ha csokoládét szeretnél venni, nézzük meg, mi nevezhető csokoládénak?

Ezt a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2000/36 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről szabályozza.(részlet)

Csokoládé (étcsokoládé): kakaótermékekből, és cukrokból készül,  legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Tejcsokoládé: kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, legalább 25% összes kakaó szárazanyagot, legalább 14% tej szárazanyagot, legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt, legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalmaz.

  • kakaóvaj: kakaóbabból, vagy ennek részeiből nyert növényi zsír
  • kakaó, kakaópor: tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia

Ezekhez a csokoládétermékekhez, az előírás szerint, felhasználható nem kakaóvaj növényi zsírok (pl. pálmaolaj, shea), de a hozzáadott mennyiség nem haladhatja meg a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5%-át és nem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj-, vagy összes kakaó szárazanyag mennyiségét. Valamint szerepelnie kell a terméken az alábbi szövegnek: „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz”.

Ami már nem csokoládé…

Erről szintén a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) rendelkezik: Kakaótartalmú és egyéb bevonómasszák és azokkal készült édesipari készítmények (részlet)

Kakaós massza/bevonó/bevonómassza, kakaós étmassza/étbevonó/étbevonómassza, kakaós tejmassza/tejbevonó/tejbevonómassza:

Kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas, szobahőmérsékleten szilárd, a készítéséhez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony, homogén anyag. A masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5% a szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva.

Szóval a masszák leginkább növényi zsírból készülnek és nem a jó minőségű kakaóvajat tartalmazzák. Természetesen fogyasztásuk nem jelent egészségügyi kockázatot, de tudni kell, hogy ezek nem a csokoládék, ezért nem is szabad tőlük azt az ízélményt várni.

Amiről még szólni szeretnék…Ha ilyet látsz a címkén, mit jelent: “hidrogénezett növényi zsír” vagy “részben hidrogénezett növényi zsiradék”

Az élelmiszerek feldolgozása során a növényi zsiradékokat hidrogénezik, így lesz a folyékony növényi olajból kenhető növényi zsiradék. Az eljárás során un. mesterséges transz-zsírsavak (TFA) keletkeznek, melyek az emberi szervezet számára károsak, mert többek között fokozzák a szív-érrendszeri betegedések kialakulásának kockázatát. Igaz, hogy Magyarországon tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, melynek transz-zsírsav tartalma a rendeletben szabályozott határérték felett van, szerintem jobb elkerülni azokat az édességeket, melyek TFA-t tartalmaznak.

Akkor nézzük, mi alapján érdemes csokit vásárolnod Húsvétra:

  1. A neves márka, vagy borsos ár, még nem garancia arra, hogy jó minőségű terméket árul, és ez fordítva is igaz, vagyis egy “névtelen” vagy olcsóbb termék is lehet jó minőségű! Ezért is fontos, hogy mindig elolvasd a termék címkéjét!
  2. Mindig ár-érték alapján dönts! Ez kicsit kapcsolódik az előző ponthoz. Inkább vegyél meg kevés, de jó minőségű csokoládét, mint az olcsóbb fajtából egy halommal.
  3. Minél magasabb az összetevői listán a kakaó szárazanyag, annál jobb minőségű a csoki (ahogy fent részleteztem a csokoládéban min. 35 % a kakaótartalom, szemben a masszák 5 %-val). Vagyis minél magasabb kakaótartalmú édességet válassz!
  4. Egy édesség bőven elég, ajándékozz mellé gyümölcsöt, 100% szívószálas üdítőt, gyümölcspürét, müzliszeletet, sótlan olajos magokat!
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
623
Tudatosmami

Tudatosmami

vércukorbarát diétáról terhességi cukorbetegeknek, IR, prediab., cukorbeteg, fogyni vágyó anyukáknak

2 days ago

Tudatosmami
#idézet #kulcslyukkiadó"A betegség gyakran kifejez valami fontosat, megvéd valamitől, segíti valaminek a feldolgozását, egyensúlyt teremt, figyelmeztet, kiutat mutat egy nehezen megoldható konfliktushelyzetből." (Buda László: Mit üzen a lelked? c. könyv részlet).Nekem régóta próbál ilyen-olyan formában üzenni, és azt hiszem mostanra sikerült meghallanom a szavát. 🕊🧘‍♀️💞☯️. Imádtam az első kötetet is (Mit üzen a tested?), ahogyan az, ez is nagy felismeréseket hozott számomra. Nagy szeretettel ajánlom mindkét kötetet. 🥰 #tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 days ago

Tudatosmami
Bárhová megyünk, csomagolok. 🤷‍♀️Munkába, iskolába, kiránduláskor, ha biciklizni megyünk, ha utazunk...tényleg mindig...(igaz az iskolai csomagolást, a gyerekek már intézik maguknak 🥰❤).Ez nem azt jelenti, hogy ha úgy alakul, ne ülnénk be valahova ebédelni, viszont IR-esként nem szeretek semmit a véletlenre bízni, hogy vajon éppen tudok-e majd valahol, valamit venni magamnak. Illetve a gyerekeknek is azt tanítom, hogy inkább vigyenek otthonról valami egészséges ételt magukkal, mint, hogy farkaséhesen beessenek egy pékségbe, és ott mindent IS meg(v)egyenek... Ezért hát dobozolunk..Hogy mit, és mennyit viszünk, az attól függ, milyen hosszú időre megyünk. ✅ Szendvics általában mindig van, ez teljes kiőrlésű kenyérből/zsemléből készül, mellé tuti, hogy rakunk valami zöldséget. ✅ Ha hosszabb időre megyünk, akkor pedig jön még velünk gyümi is, valamilyen nasival (magok, kekszek, puffasztott rizs...)..Ti hogy vagytok ezzel: csomagoltok vagy nem? #tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

6 days ago

Tudatosmami
Nem elég, hogy #hozzáadottcukornélkül készült, még jelentősen alacsonyabb a zsírtartalma is a "hagyományos" majonézekhez képest, sőt, nem tartalmaz glutént, laktózt és tojást sem.☝️ .Nagyon sok helyen elérhető, ezt épp az Auchan -ban vettem.#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #vércukor #vércukorbarát #vércukorszint ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem