Te milyen csokinyuszit veszel Húsvétra?

Tudatos vásárlás Húsvétkor is!

Csokinyuszi esetén (is) a kínálat óriási, ezért szülőként nagyon nehéz a dolgunk, melyiket válasszuk. Ha már ismersz, tudod, hogy mindig azt javaslom, nézd meg, mi kerül a kosaradba, vagyis legyél tudatos vásárló! Ha még nem vetted meg a “fészekbevalót”, mindenképpen érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést.

Minek kell rajta lennie a címkén?

Először is a szabályos csomagoláson a címke magyar nyelvű, feltüntették rajta a termék nevét, gyártót vagy forgalmazót, a minőség-megőrzési vagy a termék fogyaszthatósági idejét, kiemelték rajta az allergén-összetevőket, szerepel rajta a tároláshoz javasolt körülmény, és végül, de nem utolsó sorban, az összetevők csökkenő sorrendben. (Ez egy nagyon fontos dolog, vagyis az kerül előre, amiből a legtöbbet tartalmazza a termék!)

Ezenkívül a csokoládétermékeken a jelölésnek tartalmaznia kell az összes kakaó szárazanyag-tartalmat: „kakaó szárazanyag legalább …%”.

Ha csokoládét szeretnél venni, nézzük meg, mi nevezhető csokoládénak?

Ezt a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 1-3-2000/36 számú előírása az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről szabályozza.(részlet)

Csokoládé (étcsokoládé): kakaótermékekből, és cukrokból készül,  legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Tejcsokoládé: kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, legalább 25% összes kakaó szárazanyagot, legalább 14% tej szárazanyagot, legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt, legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt) tartalmaz.

  • kakaóvaj: kakaóbabból, vagy ennek részeiből nyert növényi zsír
  • kakaó, kakaópor: tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék, legfeljebb 9% vizet és legalább 20% kakaóvajat (szárazanyagra számítva) kell tartalmaznia

Ezekhez a csokoládétermékekhez, az előírás szerint, felhasználható nem kakaóvaj növényi zsírok (pl. pálmaolaj, shea), de a hozzáadott mennyiség nem haladhatja meg a megengedett anyagok levonása utáni késztermék mennyiségének 5%-át és nem csökkentheti a termékre minimálisan előírt kakaóvaj-, vagy összes kakaó szárazanyag mennyiségét. Valamint szerepelnie kell a terméken az alábbi szövegnek: „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz”.

Ami már nem csokoládé…

Erről szintén a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) rendelkezik: Kakaótartalmú és egyéb bevonómasszák és azokkal készült édesipari készítmények (részlet)

Kakaós massza/bevonó/bevonómassza, kakaós étmassza/étbevonó/étbevonómassza, kakaós tejmassza/tejbevonó/tejbevonómassza:

Kakaóporból és/vagy kakaómasszából, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas, szobahőmérsékleten szilárd, a készítéséhez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony, homogén anyag. A masszák kakaó szárazanyag-tartalma legalább 5% a szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva.

Szóval a masszák leginkább növényi zsírból készülnek és nem a jó minőségű kakaóvajat tartalmazzák. Természetesen fogyasztásuk nem jelent egészségügyi kockázatot, de tudni kell, hogy ezek nem a csokoládék, ezért nem is szabad tőlük azt az ízélményt várni.

Amiről még szólni szeretnék…Ha ilyet látsz a címkén, mit jelent: “hidrogénezett növényi zsír” vagy “részben hidrogénezett növényi zsiradék”

Az élelmiszerek feldolgozása során a növényi zsiradékokat hidrogénezik, így lesz a folyékony növényi olajból kenhető növényi zsiradék. Az eljárás során un. mesterséges transz-zsírsavak (TFA) keletkeznek, melyek az emberi szervezet számára károsak, mert többek között fokozzák a szív-érrendszeri betegedések kialakulásának kockázatát. Igaz, hogy Magyarországon tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, melynek transz-zsírsav tartalma a rendeletben szabályozott határérték felett van, szerintem jobb elkerülni azokat az édességeket, melyek TFA-t tartalmaznak.

Akkor nézzük, mi alapján érdemes csokit vásárolnod Húsvétra:

  1. A neves márka, vagy borsos ár, még nem garancia arra, hogy jó minőségű terméket árul, és ez fordítva is igaz, vagyis egy “névtelen” vagy olcsóbb termék is lehet jó minőségű! Ezért is fontos, hogy mindig elolvasd a termék címkéjét!
  2. Mindig ár-érték alapján dönts! Ez kicsit kapcsolódik az előző ponthoz. Inkább vegyél meg kevés, de jó minőségű csokoládét, mint az olcsóbb fajtából egy halommal.
  3. Minél magasabb az összetevői listán a kakaó szárazanyag, annál jobb minőségű a csoki (ahogy fent részleteztem a csokoládéban min. 35 % a kakaótartalom, szemben a masszák 5 %-val). Vagyis minél magasabb kakaótartalmú édességet válassz!
  4. Egy édesség bőven elég, ajándékozz mellé gyümölcsöt, 100% szívószálas üdítőt, gyümölcspürét, müzliszeletet, sótlan olajos magokat!
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
611
Tudatosmami

Tudatosmami

Ha terhességi cukorbeteg vagy, esetleg korábban voltál az, akkor ez az oldal neked szól.

4 weeks ago

Tudatosmami
Az biztos, hogy nálunk a szünet nem a koránkelésről szólt, így igen nehéz volt tegnap este a korai elalvás...a ma reggeli ébredés pedig még nehezebb 😃.Nálatok hogyan indult újra az iskola, óvoda?#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Tudatosmami
Nem tudom ismered-e az alábbi beosztást életünk feladatairól:📌 sürgős és fontos feladatok: ami már nagyon sürget, pl. egy határidős munka📌 nem sürgős és nem is fontos: pl. céltalan szörfözgetés a neten📌 sürgős, de nem fontos: általában ez másnak fontos...📌 nem sürgős, de fontos: az együtt töltött idő önmagaddal és másokkal.Erre a "nem sürgős, de fontos" feladatokra általában nem fordítunk kellő figyelmet, ezekkel nem szoktunk igazán foglalkozni, pedig ezek azok a dolgok, amik megszépítik az életünket. ♥️🫂🤗.Kívánom, hogy az ünnepek alatt tudj kellőképpen lassítani, feltöltődni és élvezni az élet valóban fontos "feladatait".🙏😇.Én most el is kezdem, így ezúton kívánok Neked áldott, békés karácsonyt, sikerekben és egészségben gazdag nagyon boldog új évet! 🎄🥂.Januárban találkozunk! Jó társasozást! 😃#boldogkarácsonyt #boldogújévet #jópihenést#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Tudatosmami
#cukormentesrecept #mézeskalácsHozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel, ami a fűszerek által hozza a mézeskalács érzést. 🎄#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkülMusic: HollidaysMusician: Grigoriy NuzhnyURL: mixkit.co/License: mixkit.co/terms/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem