• Kezdd itt
  • Első lépés: Az alapok
  • Második lépés: A szokásrendszer
  • Harmadik lépés: Az egészséges táplálkozás
  • Okostányér®
  • Ajándék
  • Profil módosítás
  • Kijelentkezés

Főzés

Az, hogy rendszeresen főzünk-e otthon, szintén szokás kérdése.

Én még mindig azt gondolom, hogy ha a pénzgazdálkodásról, és az egészséges táplálkozásról beszélünk, úgy járunk a legjobban, ha főzünk otthon a családnak.

Az, hogy erre jusson idő is, egy kis tervezéssel megoldható, hiszen, ha korábban megtervezted a főzési napokat, a menüket, már be is vásároltál, nincs más dolgod, mint hogy egy kicsit összeszervezd a munkafolyamatokat, s így ez a teendő (is) nagyon gördülékenyen fog menni.

Az otthoni főzés vitathatatlan előnye, hogy tudjuk mit tettünk bele, és a magunk ízlése alapján tudjuk elkészíteni az ételeket. Ezenkívül a példamutatás, illetve a közös főzés öröme, mind-mind hozzájárul az egészséges táplálkozási szokások kialakításához a gyermekeknél, valamint az egyéni igényeket és kívánságokat is ki tudjuk elégíteni. Persze beszélhetnénk a szezonalitásról, meg az ilyen-olyan különleges étkezésről, a diétás menükről, mint az otthoni főzés előnyeiről, de ezek most már számos ételkiszállító-cégnél is elérhetők.

Egy-két tipp annak érdekében, hogy ez a tevékenység se legyen időrabló:

1. Egyszerre többfélét főzz és azt fagyaszd le, amit nem aznapra készítettél, illetve berakhatod a hűtőbe is feliratozva dobozokba. Ott, megfelelő hőfokon az ételek 5 napig tárolhatóak, de fontos a gondos felengedés és az újra melegítés.

2. Előre lehet dolgozni a fagyasztóba félkész-, kész ételekkel (pl. rántott szelet, fasirt, hamburger-hús, zöldségek, gyümölcsök, stb.).

3. A maradékot is fel lehet használni, pl. pörkölt másnapra ledarálva húsos-zöldséges rakott tésztaként, vagy lefagyaszthatod azt az 1-2 adagot, ami megmaradt.

4. Havonta, kéthavonta vásárolj be a hentesnél, aznap dolgozd föl a megvásárolt húsokat, majd kis zacskókban feliratozva rakd be őket konyhakészen a fagyasztóba, így a főzési napon nem kell még a hús feldolgozásával is bíbelődnöd.

5. Ugyanezt javaslom a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A főzési napokon pucolj egy kicsivel több zöldséget, gyümölcsöt, majd frissentartó edényekben tedd be őket a hűtőbe. Így, ha gyorsan szükséged lenne rájuk, már nem kell a tisztítással bajlódnod, illetve a gyerekek is, ha szeretnének valamit nasizni, elérhető számukra a konyhakész zöldség, gyümölcs.

6. Ha előre megtervezted a főzési napokat azt is látod, mikor tudsz csinálni 1-2 szendvicskrémet, mikor esztek halat, aznap már csak az elkészítéssel kell foglalkoznod, hisz minden rendelkezésedre áll.

Tartalomjegyzék

3. lecke: Tervezés

4. lecke: Bevásárlás

5. lecke: Mennyiség-minőség

6. lecke: Étkezési szokások

7. lecke: Főzés

  • Vissza a főoldalra
  • Tovább a "Harmadik lépés"-re

Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem
Scroll to top