Ebben a leckében abban szeretnék neked segíteni, hogy a bevásárlások során mi alapján tudsz választani az élelmiszerek közül.
Amikor bevásárolsz és döntesz, hogy mit raksz a kosaradba, mindig mérlegelj „mennyiség-minőség” alapján, vagy nevezhetjük „ár-érték” alapú megközelítésnek is. Ez a bevásárlás egyik fontos szabálya!
A magyar vásárlási szokásokra a következő a jellemző: nem megfelelő minőségű alapanyag, nem megfelelő mennyiségben. Vagyis egy átlagos magyar vásárló sok felesleges, egészségtelen dolgot vesz meg, sok élelmiszer végzi a kukában és többet eszik, mint ami ajánlott lenne.
Hoztam egy példát.
Az ajánlások azt mondják, napi 1-2 pohár gyümölcslé fogyasztása lenne a kívánatos, így, ha az ajánlásoknak megfelelő mennyiséget innának belőle az emberek, 1-2 pohár 100%-os gyümölcslé megvásárlásával ugyanannyi pénzt hagynának a kasszánál, mintha 1 liter cukrozott 25%-os almalét vettek volna meg. (A szénsavas üdítők, és a nem 100%-os gyümölcslevek pl. 25%-os, 50%-os tele vannak cukorral, ellenben a 100%-ban nincsen hozzáadott cukor, csak a gyümölcs természetes cukortartalmától édes.)
Nézzük TE, hogyan ne legyél átlagos magyar vásárló.
A minőség megítélésében segít az élelmiszercímke. A címkén mennyiség szerinti csökkenő sorrendben vannak az összetevők, vagyis ami a címkén elől szerepel, abból van a legtöbb a termékben, majd utána következik csökkenő sorrendben a többi összetevő.
Egy szóval, ha elolvasod a címkét, képes leszel ár-érték alapján dönteni, mely a bevásárlás során rendkívül fontos, ha az egészséges táplálkozás a cél.