Az édes íz szeretetével születünk, ezért is kedvelik a kisbabák az anyatej ízét (természetesen az érzelmi kötődéssel most ebben az összefüggésben nem foglalkozunk.).
A cukorra szüksége van a szervezetünknek, például az agynak, vagy az izmainknak a megfelelő működéshez, de nem a hagyományos értelemben vett cukorra (amit pl. kristálycukorként megtalálsz a boltok polcain). Hogy erre lenne szükségünk, az TÉVHIT! Kifejtem, mire is gondolok pontosan.
Egy kis kémia, de ne ijedj meg, nagyon egyszerű lesz.
Az élelmiszereink édes ízét vagy a gyártás során hozzáadott cukor, vagy annak természetes cukortartalma adja.
Amit megveszel a boltban (étkezési cukor, kémiai nevén szacharóz), 1 glükóz és 1 fruktóz molekula összekapcsolódásából áll (1 glükóz+1 fruktóz= szacharóz). Amikor az előbb azt írtam, hogy a szervezetnek szüksége van a cukorra, erre a cukorra, a glükózra, gondoltam. Ehhez a cukorhoz azonban nem csak ennek a példánkban említett étkezési cukornak a lebontásával tud hozzájutni, hanem egyéb sokkal értékesebb forrásból is ki tudja nyerni. Például a teljes értékű gabonák, a tej, a tejtermékek, a zöldségek, vagy épp a gyümölcsökben, természetesen formában, megtalálható cukrok lebontásával. Vagyis tévhit az, hogy hozzáadott cukrot tartalmazó édességeket kell ennünk annak érdekében, hogy szervezetünk számára biztosítani tudjuk a szükséges cukor mennyiségét.
A hagyományos cukrot (a példánkban említett étkezési cukrot) az élelmiszeripar felhasználja, és megtalálható számos termékben, hozzáadott cukor formájában. Ez a cukor un. luxus (más néven üres) kalória a szervezetnek, mert számára semmilyen hasznos tápanyagot nem biztosít. Ezeket a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket kellene kerülni, belőlük minél kevesebbet fogyasztani (pl. cukorral készült édességek, desszertek, nasik, cukorkák, kekszek, nápolyik, cukros üdítőitalok stb.), mert ezek túlzott fogyasztása a fogak romlásához, illetve elhízáshoz vezetnek. Számos olyan élelmiszerünk is tartalmaz cukrot, amiről nem is gondolnánk, pl. felvágottak, levesporok, ketchup, mustár, majonéz, és még sorolhatnám.
Egy pár szót szeretnék írni a cukros üdítők kérdésköréről is, ha már szóba kerültek az előbbi felsorolás kapcsán. Azt tapasztalom, hogy sajnos nagyon sok esetben a gyerekek „nem ismerik” a vizet. Ha szomjasak, mindenféle cukros lötyit isznak, ami azon túl, hogy elveszi az étvágyukat, rontják a fogaikat és elhíznak tőlük. A folyadékfogyasztásról egy másik leckében még írok részletesen, de a legfontosabb, amit a cukor témánál jó, ha megjegyzel az, hogy a legjobb és legegészségesebb folyadék a gyerekeknek (és mindenkinek) a tiszta víz!
Sajnos nagy arányú a gyerekek körében az elhízás (az adatok azt mutatják, hogy jelenleg Magyarországon minden 5. gyermek túlsúlyos, vagy elhízott), melyhez kapcsolódóan már náluk is megjelenik a korábban esetükben nem is ismert magas vérnyomás és a II. típusú cukorbetegség (melyhez a helytelen táplálkozási szokások- többek között a túlzott mértékű cukorfogyasztás-, és a mozgáshiány vezet- nem sportolnak, a nem ritkán 8 órás iskolai elfoglaltság után otthon leülnek a számítógép-, a tévé-, az okostelefon-, a tablet elé). Jó hír, hogy ezek a megbetegedések un. táplálkozásfüggő megbetegedések, vagyis helyes
táplálkozással (és megfelelő életmóddal!) kialakulásuk megelőzhető. Tehát a felelősség a mi kezünkben van!
Ezért ismét szeretném kihangsúlyozni a szülők szerepét, a szülői példamutatás fontosságát. A gyerek azt eszi, és issza, amit a szülei megengednek neki, megvesznek neki, illetve, amit lát tőlük.
Egy kisgyermek (de még egy nagyobbacska sem) nem tudja eldönteni, hogy mi miatt fog elhízni, vagy mi miatt lesz cukorbeteg, és hogy ez mivel fog járni. Nem tudja még, hogy jó eséllyel elhízott felnőtt lesz belőle, ha kicsinek is voltak gondjai a súlyával, vagy hogy gyógyszert kell szednie a magas vérnyomására, vagy épp a cukorbetegségére.
Ez a mi felelősségünk szülőként. Ezeket nekünk kell megtanítani számukra, a helyes minták átadásával.
Nem szeretném minden baj okozójaként a cukrokat kikiáltani, hiszen nem csak ezek fogyasztása felelős például az elhízásért, de tény, hogy kialakulásukhoz nagyban hozzájárulnak a cukorral készült ételek, italok túlzott fogyasztása.