FinCSÍRA, avagy az otthoni csíráztatás lépései

Függetlenül attól, hogy ebben az időszakban már számtalan zöldség, gyümölcs elérhető frissen, ilyenkor is gondoljunk a csírára, mint éltető táplálékra. Sokan csak télen nyúlnak hozzá, mint legfőbb vitaminforráshoz, azonban szerintem nyáron is remek, üdítő élelem.
Csíráztatáshoz javaslom, hogy bio magokat válasszunk. Tapasztalataim szerint nagyon könnyű a brokkolimagot, mungóbabot, retekmagot és keverékmagokat csíráztatni. A lenmag többszöri próbálkozásom ellenére sem sikerült
Alapos mosás után én mindig beáztatom a magokat, függetlenül attól, hogy javasolja-e a zacskón a felirat, vagy sem. Általában este áztatom be, majd másnap reggel átmosom, és úgy rakom a csíráztató tálba.
Próbálkoztam mindenféle megoldással, befőttesüveggel, sötét helyre rakással, műanyag tállal, stb…., de mindegyiknél bepenészedett a mag, vagy ki sem bújt. Sok magot pocsékoltam el, míg végül vettem egy négy emeletes csíráztató tálat, 1100 Forintért, és azóta teljes a siker.
A zacskó magokat kb. 400-600 Forintért veszem, és egy zacskóból kb. 4 teljes csíráztatótálnyi kész csíra lesz. Összehasonlításképpen mondom csak, hogy az üzletben vásárolhatóak kész csírák 500-600 Forintért, melynek mennyisége megfelel az itthoni tálból kettőnek. Vagyis itthon fele összegből kihozom a csírákat, és valóban semmi munka nincs velük, szépen elvannak. (Egyszer azért még a csíráztató tál költségével is számolnunk kell.)
Ennek a csíráztató toronynak az alsó táljába vizet kell rakni, a következő lyukacsos tálra kell helyezni a magokat. Van még két lyukacsos tál. A második lyukacsos tálba is szintén magokat rakok (ha egy tálba nem férne bele az összes mag), a harmadik lyukacsos tálat (tehát a negyedik szintet), pedig a legtetejére teszem, de azt már csak üresen. Így, attól függően hány tálba tettem a magokat, három, vagy négy emeletes tornyot kapok.
Ezt a tornyot mindig az ablakba teszem, meg is szoktam emelni az alját egy plusz kis műanyag tállal, hogy az ablakon a fény és a reggeli napsütés érje.
A csíráztató toronnyal már nincs más dolgunk, mint naponta egyszer folyó víz alatt leöblíteni a magokat. Ha nem járunk el körültekintően, akkor a magok bepenészedhetnek, benyálkásodhatnak. (Ez kb. már egy nap alatt előfordulhat, ha nem mossuk meg őket naponta.) Ezeket a hibákat még könnyen le lehet mosni, azonban amikor már nem lemosható, láthatóan nem frissek és egészségesek a szemek, vagy kellemetlen szaguk van, egyértelmű, hogy nem fogyasztható. Nagyjából 3-4 nap alatt érik el az ehető nagyságot a csírák.
Az így elkészített csíra egy hétig simán elvan a hűtőben, és egészséges, vitaminokban-, ásványi anyagokban gazdag étel készíthető belőlük. Hevíteni azonban nem szabad őket, mert ezek az értékes anyagok károsodnak. Nyersen salátákba, tésztákhoz, szendvicsek tetejére rakhatjuk. Itthon a gyerekek is imádják minden formában.
Tudatosan megélt szép napot!
Oldalak
Blog
Kincset érő tudás
KAPCSOLAT
Csak magánszemélyeket szolgálok ki.
Biztonságos online fizetés


Tudatosmami
vércukorbarát diétáról terhességi cukorbetegeknek, inzulinrezisztens, cukorbeteg, fogyni vágyó anyukáknak
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!