Tavaszi zöldségleves kölessel
A köles az emberiség egyik legősibb gabonája, napjainkban azonban egyre ritkábban kerül az asztalra, hazánkban leginkább a reformkonyha hívei használják előszeretettel.
A köles gluténmentes gabona, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják (amelynek a csomagolásán feltüntették, hogy gluténmentes), magas az élelmi rost tartalma (8-9 gramm/100 gramm), számos vitamint (B vitaminok, E-, K vitamin) és ásványi anyagot (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink) tartalmaz.
Nézzük mi került az én tavaszi zöldséglevesembe.
Hozzávalók:
- 2-2 szál sárgarépa, fehérrépa, megpucolva, kis kockákra vágva
- kis darab zeller és karalábé, szintén megtisztítva, kis kockákra vágva
- egy kevés zöldborsó
- egy marék köles
- vaj a pároláshoz
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés:
Egy fazékba felmelegítjük a vajat, majd a zöldségeket, a borsó kivételével, rádobjuk, jól átpirítjuk, majd kevés sóval ízesítjük, és kicsi vizet aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk.
Amikor ez megtörtént, levesszük a fedőt, a felesleges vizet elpárologtatjuk róla, rádobjuk a marék kölest, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezeket átpirítjuk, majd felöntjük a fazekat vízzel. Mikor felforrt, belerakjuk a borsót, és pár perc alatt készre főzzük.
Oldalak
Blog
Kincset érő tudás
KAPCSOLAT
Biztonságos online fizetés
Tudatosmami
vércukorbarát diétáról terhességi cukorbetegeknek, inzulinrezisztens, cukorbeteg, fogyni vágyó anyukáknak
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!