A terhességi diabéteszről

terhességi cukorbetegség

A várandósság alatti cukorbetegség elsőként a babavárás alatt kezdődik, vagy ekkor derül ki, vagyis elképzelhető, hogy a probléma már korábban is jelen volt, csak nem került felismerésre.
A nem felismert és/vagy nem kezelt cukorbetegség a te-, és a babád egészségét is veszélyezteti. Sőt továbbmegyek, a te későbbi egészségi állapotodat, későbbi várandósságodat is érintheti.

Hiszen:

Azoknál az édesanyáknál, akik terhességi cukorbetegségben/terhességi diabéteszben (= gesztációs diabétesz, GDM) szenvedtek, 3-4 x gyakoribb a 2. típusú cukorbetegség kialakulása 5-15 éven belül.
Ha a várandósságod alatt terhességi diabéteszben szenvedtél, akkor sajnos életed végéig cukorbetegség szempontjából fokozottan veszélyeztetett vagy, még akkor is, ha helyreállt a vércukorszinted a szülést követően.

Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Az inzulin nevű hormon feladata, hogy a vérben található glükózt segítsen bejuttatni a sejtekbe, vagyis inzulin hatására csökken a vércukorszint.

Élettani körülmények között a várandósság elején a vércukorszint enyhén lecsökken, majd a későbbi hetekben, nagyjából a várandósság második felében, azonban már megemelkedik. Ennek az emelkedésnek az oka, hogy az inzulin nem tudja már annyira kifejteni vércukorcsökkentő hatását (fennáll egy ún. inzulinrezisztencia), vagyis nem tudja lecsökkenteni a vércukrot kellő mértékben. Ennek kompenzálására a szervezet több inzulint kezd el termelni, ez a többletinzulin azonban még megfelelő tartományban tartja a vércukrot, s így az egészséges anyagcseréjű várandósoknál normál vércukorértékeket mérünk.

Ezzel szemben, akinél fennáll a terhességi diabétesz, szervezete vagy nem képes több inzulint termelni, vagy a termelt inzulin már nem tudja a hatását kellő mértékben kifejteni, vagyis nem tudja normál tartományban tartani a vércukrot, így nála a vércukorértékek magasak lesznek.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük