OKOSTÁNYÉR

– hazai táplálkozási ajánlás –

okostányér

Ismered a 2016-ban kiadott, az amerikai MyPlate mintájára készült hazai táplálkozási ajánlást az OKOSTÁNYÉR-t?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alkotta meg az OKOSTÁNYÉR-t, mely az egészséges, felnőtt lakosság (OKOSTÁNYÉR felnőtteknek) és a 6-17 éves gyermekek (OKOSTÁNYÉR 6-17 éveseknek) számára készült, s elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának ajánlását.

A magyar ajánlás élelmiszercsoportok (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, húsok, halak, tojás, tej, tejtermékek) szerint mutatja be miből mennyit javasolt fogyasztanunk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, mindezt úgy, hogy igazodik a hazai élelmiszer-választékhoz és fogyasztási szokásokhoz.

Az OKOSTÁNYÉR ezen felül megfogalmaz javaslatokat a zsiradék-, só-, cukor-, és folyadékfogyasztáshoz kapcsolódóan, valamint megemlíti a napi rendszeres mozgás fontosságát is.

Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni nem szükséges semmit kihagynunk az étrendünkből, fontos, hogy törekedjünk a kiegyensúlyozott, változatos, túlzásoktól és szélsőségektől mentes étkezésre. A mennyiség és minőség fontos kérdés!

Itt éred el az oldalt: www.okostanyer.hu, ahol számos egyéb segítséget is találsz az útmutatón kívül, pl. recepgyűjteményt, energiaigény kalkulátort, számos érdekes és hasznos tartalmat, valamint az OKOSTÁNYÉR mobil applikációt is le tudod tölteni.

Miért fontos, hogy ha terhességi cukorbetegséged volt, továbbra is figyelj az egészséges táplálkozás alapelveire, melyet az OKOSTÁNYÉR is megfogalmaz?

Ez nemcsak a te, hanem a gyermeked egészsége szempontjából is kiemelt jelentősségű, hiszen akit a várandóssága alatt érintett a gesztációs diabétesz:

  • GDM után 10 évvel közel 50% a diabétesz kialakulásának a kockázata (vagyis minden második édesanya esetén!)
  • a terhességi cukorbetegséggel érintett anyák gyermekeinél fiatal korban nő az elhízás, az IGT és a cukorbetegség kialakulásának kockázata

Fontos tudnod, hogy a II. típusú diabéteszt megelőzhető betegségként tartjuk számon! Szintén lényeges itt megjegyezni, hogy a kettes típusú cukorbetegség egyre fiatalabb életkorban jelenik meg, így manapság beszélnünk kell gyermek- és ifjúkori 2-es típusú cukorbetegségről is, valamint a cukorbetegséget megelőző állapotokról (IR, IGT, IFG).

Nézd meg, miben tudok neked segíteni terhességi cukorbetegség esetén

Ha inzulinrezisztenciád van, cukorbeteg vagy, esetleg életmódot váltanál nézd meg, miben tudok neked segíteni

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK