Egészséges táplálkozás

– Mennyiség-minőség –

Írta: Kanizsárné Niki

Ezzel a kis összefoglalóval a célom, hogy segítsek neked, mi alapján érdemes válogatnod az élelmiszerek közül a bevásárlások alkalmával.

Amikor bevásárolsz és döntesz, hogy mit raksz a kosaradba, javaslom mindig mérlegelj „mennyiség-minőség” alapján, vagy nevezhetjük „ár-érték” alapú megközelítésnek is. Ez a bevásárlás egyik fontos szabálya!

A magyar ÁTLAGOS vásárlási szokásokra a következő a jellemző: nem megfelelő minőségű alapanyag, nem megfelelő mennyiségben. Vagyis egy ÁTLAGOS magyar vásárló sok felesleges dolgot vesz meg, ami gyakran egészségtelen. Ennek nagy részét meg is eszi, vagyis többet eszik, mint az ajánlott, így könnyebben elhízik.

Hoztam erre egy példát.

A drágább 100%-os, és az olcsóbb 25%-os gyümölcslé kérdése…Sokan azt gondolják, inkább megveszik az alacsonyabb gyümölcstartalmú (pl. 25%-os) üdítőt, mert az olcsóbb, mint a 100%-os, így az a napi kb. egy liter, ami elfogy, belefér.

De mit is mondanak az ajánlások? Naponta 1-2 pohár gyümölcslé fogyasztása lenne kívánatos.

Ha valóban naponta csak 2-3 dl gyümölcslevet inna az ÁTLAGOS magyar fogyasztó, és nem naponta 1 literrel, akkor annak ellenére, hogy a drágább, példánk alapján 100%-os gyümölcslevet rakja a kosarába, a bevásárlásai alkalmával mégsem költene többet.

Vagyis: Inkább a magasabb minőségű (és ezért általában drágább-bár ez sem mindig igaz…) termékekből válassz kevesebbet (pl. 100%-os almalé), mint a silányabb, de olcsóbb termékből többet (pl. 25%-os almalé). Ezáltal árban ugyan ott vagy, viszont az egészséged szempontjából sokkal többet nyersz vele!

(A szénsavas üdítők, és a nem 100%-os gyümölcslevek pl. 25%-os, 50%-os tele vannak hozzáadott cukorral, ellenben a 100%-osban csak természetesen előforduló cukrokkal találkozhatsz.)

De hozhattam volna a párizsi és sonka, vagy a csipsz és mandula összehasonlító példáját is…Remélem érted, mit szeretnék érzékeltetni…

Nézzük TE, hogyan ne legyél ÁTLAGOS magyar vásárló.

A minőség megítélésében segít az élelmiszercímke. A címkén mennyiség szerint csökkenő sorrendben vannak az összetevők, vagyis ami a címkén elől szerepel, abból van a legtöbb a termékben, majd utána következik csökkenő sorrendben a többi összetevő. Vagyis az üdítős példára visszatérve, ha úgy kezdődik a sor, hogy “cukor”, esetleg “glükóz-fruktóz szirup”, vagy egy felvágott esetében “sertésbőrke” nem biztos, hogy az a termék lesz a jó választás…

Egy szóval, ha nyitott szemmel vásárolsz és elolvasod az élelmiszerek címkéit, képes leszel ár-érték alapján dönteni, mely a bevásárlás során rendkívül fontos, ha az egészséges táplálkozás a cél.

A következő tipp az étkezési szokások kialakításáról és hosszútávú hatásairól fog szólni. (…hamarosan)

Ha szeretnéd elolvasni az 1. tippet az egészséges táplálkozás kialakításához, kattints ide: >>>>> helyzetfelmérés

Ha a 2. tippet szeretnéd elolvasni, akkor ide kattints: >>>>> célkitűzés

A 3. tippet itt éred el: >>>>> tervezés

A 4. tippről itt olvashatsz: >>>>> bevásárlás

guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
611
Tudatosmami

Tudatosmami

Ha terhességi cukorbeteg vagy, esetleg korábban voltál az, akkor ez az oldal neked szól.

4 weeks ago

Tudatosmami
Az biztos, hogy nálunk a szünet nem a koránkelésről szólt, így igen nehéz volt tegnap este a korai elalvás...a ma reggeli ébredés pedig még nehezebb 😃.Nálatok hogyan indult újra az iskola, óvoda?#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Tudatosmami
Nem tudom ismered-e az alábbi beosztást életünk feladatairól:📌 sürgős és fontos feladatok: ami már nagyon sürget, pl. egy határidős munka📌 nem sürgős és nem is fontos: pl. céltalan szörfözgetés a neten📌 sürgős, de nem fontos: általában ez másnak fontos...📌 nem sürgős, de fontos: az együtt töltött idő önmagaddal és másokkal.Erre a "nem sürgős, de fontos" feladatokra általában nem fordítunk kellő figyelmet, ezekkel nem szoktunk igazán foglalkozni, pedig ezek azok a dolgok, amik megszépítik az életünket. ♥️🫂🤗.Kívánom, hogy az ünnepek alatt tudj kellőképpen lassítani, feltöltődni és élvezni az élet valóban fontos "feladatait".🙏😇.Én most el is kezdem, így ezúton kívánok Neked áldott, békés karácsonyt, sikerekben és egészségben gazdag nagyon boldog új évet! 🎄🥂.Januárban találkozunk! Jó társasozást! 😃#boldogkarácsonyt #boldogújévet #jópihenést#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Tudatosmami
#cukormentesrecept #mézeskalácsHozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel, ami a fűszerek által hozza a mézeskalács érzést. 🎄#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkülMusic: HollidaysMusician: Grigoriy NuzhnyURL: mixkit.co/License: mixkit.co/terms/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem