Terhességi cukorbetegség

– terhességi cukor értékhatárok-

terhességi cukor határérték

Ebben a bejegyzésben összefoglalom, mikor és milyen formán nézik a várandósság alatt a vércukrokat, hogy a kapott értékek mit jelentenek, melyek a terhességi cukor értékhatárok, valamint, hogy terhességi cukorbetegség esetén melyek a követendő vércukor-célértékek .

A cikk utoljára frissült 2022.09.13-án.

Első vizsgálat minden várandós anyuka esetén:

A várandósság 1.-12. hetében éhgyomorra készült vércukorvizsgálat és/vagy tetszőleges időpontban vett vércukor.

Ha az éhgyomri vércukor vénás plazmában nézve >7 mmol/l, és/vagy a random módon (=tetszőleges időpontban) mért 11,1 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn.

További vizsgálatok a várandósság során, szintén minden várandós anyuka esetén (kivéve, ha az első fent említett vizsgálat során már kiszűrték a terhességi cukorbetegséget): 

75 gramm glükóz terheléses vizsgálat (=OGTT)

Nézzük mikor és kinél:

  • Nagy kockázatú kismamáknál már a 16.-18. héten megcsinálják a terhelést.
  • Egyébként a várandósság 24.-28. hetében mindenkinél, akinél a korábbi vizsgálatok alkalmával nem diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséget.
  • Továbbá a nagy kockázatú várandósoknál ismét a 24.-28. héten, ha a korábbi (16.-18. héten végzett) OGTT negatív volt.

Ha az OGTT alkalmával az éhgyomri érték vénás plazmában nézve >5,6 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy a feletti, akkor terhességi hyperglykaemiáról beszélünk.

Ha az éhgyomri érték vénás plazmában nézve >7 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 11,1 mmol/l feletti, akkor pedig terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Terhességi cukor értékhatárok
éhgyomri vércukor120 perces vércukor
terhességi cukorbetegség7 mmol/l felett11,1 mmol/l felett
terhességi hyperglykémia5,6 mmol/l felett7,8 mmol/l vagy a felett

Mind a terhességi hyperglykémia, mind a terhességi cukorbetegség során fontos a diéta! Sokszor hallom, hogy a 7,8 körüli eredmény még nem terhességi diabétesz. Valóban a klasszikus besorolás alapján (fenti táblázat) ez még nem terhességi cukor értékhatár, azonban a terhességi hyperglykémia is kezelést igényel!

Várandósság alatt követendő vércukor-célértékek (otthoni önellenőrzés alkalmával):

Éhgyomri vércukor 3,5-5,4 mmol/l között, 1 órás étkezés utáni vércukor 7,0 mmol/l alatt. Fontos, hogy terhességi cukorbetegség esetén étkezés után 60 percre mérjük a vércukorszintet!

A kezeletlen diabétesz mind az anya, mind a magzat egészségét veszélyeztető állapot. A terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák, ha nem tartják a megfelelő diétát, a vércukor ingadozások korai lepényleválást, koraszülést, méhvérzést okozhatnak. Ezzel szemben várandósság alatt a normál vércukorértékek csökkentik a császármetszés, a magzati túlnövekedés, a magas vérnyomás és fehérjeürítés, valamint az újszülöttkori szövődmények előfordulását.

Nézd meg, miben tudok neked segíteni terhességi cukorbetegség esetén:

Ha beszélni szeretnél velem, akkor hívj ezen a számon:
+36 30 558 8720

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK