Terhességi cukorbetegség

– terhességi cukor értékhatárok-

terhességi cukor határérték

Ebben a bejegyzésben összefoglalom, mikor és milyen formán nézik a várandósság alatt a vércukrokat, hogy a kapott értékek mit jelentenek, melyek a terhességi cukor értékhatárok, valamint, hogy terhességi cukorbetegség esetén melyek a követendő vércukor-célértékek .

A cikk utoljára frissült 2022.09.13-án.

Első vizsgálat minden várandós anyuka esetén:

A várandósság 1.-12. hetében éhgyomorra készült vércukorvizsgálat és/vagy tetszőleges időpontban vett vércukor.

Ha az éhgyomri vércukor vénás plazmában nézve >7 mmol/l, és/vagy a random módon (=tetszőleges időpontban) mért 11,1 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn.

További vizsgálatok a várandósság során, szintén minden várandós anyuka esetén (kivéve, ha az első fent említett vizsgálat során már kiszűrték a terhességi cukorbetegséget): 

75 gramm glükóz terheléses vizsgálat (=OGTT)

Nézzük mikor és kinél:

  • Nagy kockázatú kismamáknál már a 16.-18. héten megcsinálják a terhelést.
  • Egyébként a várandósság 24.-28. hetében mindenkinél, akinél a korábbi vizsgálatok alkalmával nem diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséget.
  • Továbbá a nagy kockázatú várandósoknál ismét a 24.-28. héten, ha a korábbi (16.-18. héten végzett) OGTT negatív volt.

Ha az OGTT alkalmával az éhgyomri érték vénás plazmában nézve >5,6 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 7,8 mmol/l vagy a feletti, akkor terhességi hyperglykaemiáról beszélünk.

Ha az éhgyomri érték vénás plazmában nézve >7 mmol/l és/vagy a 120 perces érték 11,1 mmol/l feletti, akkor pedig terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Terhességi cukor értékhatárok
éhgyomri vércukor120 perces vércukor
terhességi cukorbetegség7 mmol/l felett11,1 mmol/l felett
terhességi hyperglykémia5,6 mmol/l felett7,8 mmol/l vagy a felett

Mind a terhességi hyperglykémia, mind a terhességi cukorbetegség során fontos a diéta! Sokszor hallom, hogy a 7,8 körüli eredmény még nem terhességi diabétesz. Valóban a klasszikus besorolás alapján (fenti táblázat) ez még nem terhességi cukor értékhatár, azonban a terhességi hyperglykémia is kezelést igényel!

Várandósság alatt követendő vércukor-célértékek (otthoni önellenőrzés alkalmával):

Éhgyomri vércukor 3,5-5,4 mmol/l között, 1 órás étkezés utáni vércukor 7,0 mmol/l alatt. Fontos, hogy terhességi cukorbetegség esetén étkezés után 60 percre mérjük a vércukorszintet!

A kezeletlen diabétesz mind az anya, mind a magzat egészségét veszélyeztető állapot. A terhességi cukorbetegségben szenvedő kismamák, ha nem tartják a megfelelő diétát, a vércukor ingadozások korai lepényleválást, koraszülést, méhvérzést okozhatnak. Ezzel szemben várandósság alatt a normál vércukorértékek csökkentik a császármetszés, a magzati túlnövekedés, a magas vérnyomás és fehérjeürítés, valamint az újszülöttkori szövődmények előfordulását.

Nézd meg, miben tudok neked segíteni terhességi cukorbetegség esetén:

A leggyakoribb kérdések és válaszok terhességi cukorbetegségben.
Kattints a képre és töltsd le ingyen!

terhességi cukorbetegség 10 kérdés és válasz 600x450 2

Ha beszélni szeretnél velem, akkor hívj ezen a számon:
+36 30 558 8720

guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÖSSZEFOGLALÓ

Azonnali segítség és használható tudás frissen felfedezett terhességi cukorbetegeknek!

Dietetikusként összeállítottam a legfontosabb diétás alapelveket. Neked szól, ha megvan a diagnózis, de nem tudod, hogyan fogj neki!

diétás alapok e-book

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

Facebook

Cover for Tudatosmami
611
Tudatosmami

Tudatosmami

Ha terhességi cukorbeteg vagy, esetleg korábban voltál az, akkor ez az oldal neked szól.

4 weeks ago

Tudatosmami
Az biztos, hogy nálunk a szünet nem a koránkelésről szólt, így igen nehéz volt tegnap este a korai elalvás...a ma reggeli ébredés pedig még nehezebb 😃.Nálatok hogyan indult újra az iskola, óvoda?#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Tudatosmami
Nem tudom ismered-e az alábbi beosztást életünk feladatairól:📌 sürgős és fontos feladatok: ami már nagyon sürget, pl. egy határidős munka📌 nem sürgős és nem is fontos: pl. céltalan szörfözgetés a neten📌 sürgős, de nem fontos: általában ez másnak fontos...📌 nem sürgős, de fontos: az együtt töltött idő önmagaddal és másokkal.Erre a "nem sürgős, de fontos" feladatokra általában nem fordítunk kellő figyelmet, ezekkel nem szoktunk igazán foglalkozni, pedig ezek azok a dolgok, amik megszépítik az életünket. ♥️🫂🤗.Kívánom, hogy az ünnepek alatt tudj kellőképpen lassítani, feltöltődni és élvezni az élet valóban fontos "feladatait".🙏😇.Én most el is kezdem, így ezúton kívánok Neked áldott, békés karácsonyt, sikerekben és egészségben gazdag nagyon boldog új évet! 🎄🥂.Januárban találkozunk! Jó társasozást! 😃#boldogkarácsonyt #boldogújévet #jópihenést#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkül ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 months ago

Tudatosmami
#cukormentesrecept #mézeskalácsHozzáadott cukor nélkül, teljes kiőrlésű liszttel, ami a fűszerek által hozza a mézeskalács érzést. 🎄#tudatosmami #dietetikus #dietetikusvagyok #terhességicukorbetegség #terhességicukordiéta #terhességidiabétesz #szülésután #prevenció #cukorbetegség #diabétesz #prediabetes #inzulinrezisztencia #gyerekkelvagyok #miteszikagyerek #egészségestáplálkozás #tudatostáplálkozás #életmódváltás #fogyókúra #fogyás #lassúfelszívódásúszénhidrát #teljeskiőrlésű #hozzáadottcukornélkülMusic: HollidaysMusician: Grigoriy NuzhnyURL: mixkit.co/License: mixkit.co/terms/ ... See MoreSee Less
View on Facebook

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem