Terhességi cukorterhelés –

– nézzük, mi fog történni várandósság alatt a vércukorterhelésen –

terhességi cukorbetegség

Cikkünk frissült a legújabb hazai szakmai irányelv (2020. EüK. 12. szám EMMI irányelv 4) alapján 2020.09.29.-én.

Magyarországon minden várandós anyukánál a 24.-28. hétben csinálnak vércukor terhelést, ún. OGTT-t 75 gramm glükózzal, a terhességi cukorbetegség szűrésére.  De az új állásfoglalás alapján magasabb kockázatú várandósokon korábbi szűrés alkalmával kizárt diabetes után, már a 16.-18. héten elvégezik a vércukorterhelést (vagyis a 35 év feletti nőknél, 30 feletti BMI esetén, ha elsőfokú rokon cukorbeteg, korábbi szénhidrát-anyagcserezavar esetén, korábbi várandósság(ok) alapján egyéni elbírálás szerint, ikerterhesség, mesterséges megtermékenyítés esetén).

Tudom, hogy sok anyukában felmerülnek kérdések a terhességi cukorterheléssel kapcsolatban, pl. hogyan érkezzen a vizsgálatra, mire kell odafigyelni, ezért összeszedtem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Ez fog történni a terhességi cukorterhelés során:

  1. A vércukorterhelés előtti napokban nem szabad diétáznod, mert ez befolyásolja az eredményt. (Ez minimum 150 gramm szénhidrátot jelent a terhelést megelőző 3 napban.)
  2. Reggel  éhgyomorra kell érkezned, előtte 10 órán keresztül már ne egyél. (Tehát ha reggel 7-re mész, utoljára előző este 9-kor egyél.)
  3. A vizsgálat során meg kell innod 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot, melyet neked kell vinned magaddal! Ezt a cukrot a gyógyszertárban tudod beszerezni recept nélkül.
  4. Van olyan kórház, ahol megengedik, hogy otthon előre elkészítsd magadnak a lötyit. Ha így van, akkor ezt otthon előző este keverd be magadnak (0,3 l víz+a glükóz+fél citrom), majd tedd be a hűtőbe, és másnap vidd magaddal a terhességi cukorterhelés vizsgálatra. Ez a folyadék olyan lesz, mint egy kellemes, hűtött limonádé, könnyebben le fog menni. Ha ők keverik be neked, akkor is vigyél magaddal egy fél citromot, és az ott elkészített cukorszirupba csavard bele. A citrom nem befolyásolja az eredményt, de sokkal könnyebben fogod tudni meginni, ami valljuk be, egy várandós anyukánál, aki még ilyenkor is sokszor émelyeg mindentől, nem is olyan nagy baj.
  5. A cukoroldatot maximum 5 perc alatt kell meginnod. Előtte éhgyomorra, és utána 120 perccel vesznek majd vért. (Van olyan kórház, ahol a 60. percben is nézik a vércukrot, de általában a két szélső érték, tehát a 0., és a 120., elég szokott lenni.)

Fontos! A terhességi cukorterhelés alatt az egyértelmű, hogy nem ehetsz semmit, de azt sokan nem tudják, hogy inni sem javasolt (még vizet sem), sőt sétálgatni sem (vagyis nyugalmi állapotban kell a vizsgálatot végezni), mert ezek befolyásolják az eredményt!

Terhességi cukorbetegség online dietetikai tanácsadás – kattints ide a részletekért.

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ

Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!

Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!

egészséges ételek, egészséges táplálkozás nem drága

EZEKET OLVASTAD MÁR?

FACEBOOK OLDALUNK

KÖVESS MINKET INSTAGRAMON!

Instagram has returned invalid data.
0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem