20 perces mákos-tönkölyös keksz
Kristóf a suliban nem az ott kapott tízórait és uzsonnát eszi, csomagolni szoktam neki. Az egyik ebből mindig gyümölcs, a másik változó, hogy mi. A holnapi uzsi a gyümölcs mellett mákos-tönkölyös keksz lesz. Körbenéztem mi van itthon, miből tudok gazdálkodni, és az alábbi finomság lett az eredmény.
Egy keverőtálba mértem:
– 15 dkg tönköly fehér lisztet
– 7 dkg darált mákot
– 1 tojást
– 7 dkg barna cukrot (ezzel kicsit semleges íze van, ha nem elég édes, legközelebb mézzel lehet tovább édesíteni)
– fél csomag sütőport
– csipet sót
– 5 evőkanál natúr joghurtot. Ez nagyjából egy kis dobozos joghurtnak felel meg, de pontosan nem tudom, mert a joghurtot én szoktam készíteni. Itt megnézheted hogyan.
Összekevertem az egészet, és sütőpapírral bélelt tepsire, vizes kézzel kis gombócokat formáztam, amit utána szépen ellapítottam.
Előmelegített sütőben (190 fok, vagy légkeveréses 160 fok) 10-15 perc alatt készre sütöttem. Amikor szépen megpirul, akkor a belseje még egy kicsit lágy, de ez hűlés után megszilárdul.
Ebből 15 darab nagyobbacska keksz lett. Így is remek (csomagolni így egyszerűbb), de otthon fogyasztva házi lekvárral, házi befőttel, mascarponés gyümölcsökkel is el tudom képzelni.
Egyébként a vacsorai zöldborsófőzelék elkészítése közben dobtam össze ripsz-ropsz ezt a kekszet. Semmivel sem álltam többet a konyhában, azzal, hogy kekszet is csináltam, mégis egészséges és finom uzsonnát tudok csomagolni holnap.
LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK
LETÖLTHETŐ ÚTMUTATÓ
Az egészséges táplálkozás nem drága! Tippek, trükkök a megvalósításhoz anyukáknak!
Kipróbált, bevezetett és bizonyított fogások 16 pontban. Olvasd el, hogyan valósíthatod meg a saját konyhádban!
Hagyjon egy választ
Want to join the discussion?Feel free to contribute!