A hónap témája: Folyadékfogyasztás

– Mit adj inni a gyereknek? –

Először is vizet! Na jó, gondolom ezt magadtól is tudod, azonban mégis beszélnünk kell róla, mert nagyon sok gyermek nem iszik vizet.

Isznak ellenben egyéb italokat, színeset, színtelent, cukrozottat, cukormenteset, szénsavasat, szénsavmenteset, minél színesebb a csomagolás, annál vonzóbb, pláne, ha valamelyik kedvenc mesehős is visszaköszön rajta.

Szervezetünk számára a legegészségesebb folyadék az ivóvíz. Miért? Mert pótolni tudja a nap folyamán elveszített folyadékot. Egy cukortartalmú üdítőital nem lesz erre képes. Sőt, cukortartalmánál fogva éppen folyadékot von el a szervezettől.

A cukrozott üdítőitalok rettentő sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, egy fél literes átlagban 15 teáskanálnyit! Ha mindennap megiszik ebből a gyerek fél literrel, az egy hónap alatt 450 teáskanál cukrot jelent a szervezetének!

Az, hogy kinek mennyi a napi víz-szükséglete, több tényezőtől függ. Befolyásolja például az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, a külső hőmérséklet, stb. Az alábbi képen összefoglaltam.

De! Ez közepes hőmérsékleten, normál fizikai aktivitás esetén érvényes. Vagyis nagy melegben, sportolás alkalmával, betegségek alatt többet kell innotok!

Miből mennyit egy nap?

Az ábrán látható vízmennyiségek nem azt jelentik, hogy ennyi ivóvizet kell meginni egy nap. Ezt sokan szoktátok tőlem kérdezni, ezért most tegyük tisztába a dolgot.

Vegyük példának a 4-8 éves gyermek napi vízszükségletét. Nekik naponta 1,6 l folyadékra van szükségük annak érdekében, hogy megfelelően hidratáltak legyenek. Ha kevesebbet iszik egy gyerek (és felnőtt is), mint amennyit a nap folyamán veszít, akkor az fejfájásban, koncentrációs zavarokban, fáradtságban jelentkezik.

A napi folyadék-mennyiség tehát a következőképpen oszlik meg:

  • 50%-a származzon ivóvízből, ami nagyjából 5-6 pohár (1,5 dl) vizet jelent = 7,5-9 dl víz
  • 25%-a egyéb italok, pl. a 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek (ezek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, és hígíthatjátok ivóvízzel), valódi gyümölcstea (ha a szárított gyümölcsök sokáig áznak, nagyon kellemes ízű italt kaptok, amit aztán nem kell már ízesíteni semmivel), tej, tejtermékek = 4 dl
  • 25%-a az ételek folyadék-tartalma, vagyis a főzelékek, levesek, mártások, zöldségek, gyümölcsök, turmixok = 4 dl

Mit ne?

Csak nagyon ritkán, alkalmanként, kis mennyiségben engedd meg, hogy igyon cukorral készült teát, cukrozott üdítőitalokat gyermeked. Nem ajánlott gyerekeknek az energiaitalok fogyasztása, az alkohol tartalmú italoké pedig tilos!

Óvatosan a mézzel!

Gondolhatnád, hogy jó, akkor nem cukrozunk, használunk inkább mézet. Tudnod kell, hogy a méz is cukorszirup, vagyis túlzott fogyasztása ugyanúgy elhízáshoz, fogszuvasodáshoz vezet, tehát nem tudod kiváltani vele a cukrot. Ellenben néha-néha ihattok mézzel édesített italokat, mert a méz számos jótékony hatással rendelkezik.

Ha van kedved, gyere és tanulj te is dietetikustól az egészséges táplálkozásról!

Vagy kattints ide, és töltsd le ezt az anyagot ingyen!

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem