Egészséges táplálkozás

– Célkitűzés: hova szeretnél eljutni? –

Írta: Kanizsárné Niki

Az egészséges táplálkozás kialakításához kapcsolódó szokásaitok közül az elmúlt pár napban remélem jó sok mindent összeírtál. Ez az időszak jellemzően nagy felismeréseket szokott hozni 🙂

Most, hogy megvan honnan indulsz, milyen szokások alakítják a napjaitokat, nézzük meg, hová szeretnél eljutni, milyen céljaid vannak az egészséges táplálkozás terén?

A célkitűzés módszerével órákat, sőt napokat lehetne foglalkozni, mi azonban most csak a leglényegesebb alapelveket fogjuk kiemelni, azokat melyek számunkra jelenleg fontosak.

  • A célokat mindig le kell írni, nem elég, ha csak a fejedben vannak meg… Tudod: „A szó elszáll…!” Ezért: fogj egy papírt (legjobb egyébként, ha ehhez nyitsz egy új füzetet) és egy tollat, s kezdj el írni!
  • Fogalmazz a következők szerint: egyes szám első személyben, jelen időben, konkrétan, hogy mit szeretnél elérni.
  • Ha célokat tűzöl ki, mindig rendelj mellé időt is, hogy mikorra szeretnéd azt elérni. Ha ezeket adott időre nem sikerül elérned, semmi baj, majd akkor újratervezel.

Egy példa: 2020. december 01.-én nem használok fehér rizst, csak barna rizst. Vagy csomagolok a gyereknek, vagy megiszok naponta 1,5 liter vizet, vagy minden pénteken halat eszek, vagy 6 után már nem eszek, stb., stb., stb…

Elképzelhető, hogy az elmúlt egy hét alatt felismertél egy-két dolgot, amin mindenképpen változtatni szeretnél. Például egy rossz szokást, hogy mondjuk, a TV előtt esztek… Nézd meg ezeket az egyéni céljaidat, és ezeket írd össze. A módszer nagyszerűsége, hogy teljesen magadra, a családodra tudod szabni, vagyis azon változtathatsz, amin csak szeretnél.

Minimum 10 célt írj le (bár minél több, annál jobb), melyek kapcsolódnak a konyhádhoz, a családod étkezési szokásaihoz.

A céljaidat aztán mindennap vedd elő, olvasgasd, foglalkozz velük, hogy ott legyenek a fejedben, mert csak így fogsz tudni rajtuk változtatni.

Egy fontos dolog!

Lehet, hogy a céljaid egy kicsit módosulni fognak, ahogy olvasod a tippeket hétről-hétre, hiszen lehet, hogy menet közben világítunk rá egy-két olyan dologra, melyekről nem is gondoltad, hogy meg kellene változtatnod, vagy éppen valamin szeretnél változtatni, de végül kiderül, hogy azon meg nem is kellene. Ezért az teljesen természetes, ha idővel a céljaid kicsit átalakulnak, ha hozzáírsz, vagy lehúzol belőlük.

Szóval, papírt elő, s ha összeírtál legalább 10 célt, jöhet is a következő tipp, amely a tervezésről szól.

Ha szeretnéd elolvasni az 1.tippet az egészséges táplálkozás kialakításához, kattints ide!

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEHET, HOGY EZEK A CIKKEK IS ÉRDEKELNEK

0 0 votes
Article Rating
Copyright © - tudatosmami.hu ǀ kapcsolat@tudatosmami.hu ǀ NAIH-88096/2015. Alphadesign 2017 Adatvédelem